Друга спроба: Кабмін таки погодив Кучера на посаду голови Харківської облдержадміністрації

Кабінет міністрів сьогодні, 20 жовтня, погодив призначення кандидатури народного депутата від партії “Слуга народу”, переможця позачергових парламентських виборів по мажоритарному округу №179 Олексія Кучера на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на Урядовому порталі.

“Уряд погодив призначення кандидатур на посади керівників та їхніх заступників в обласні державні адміністрації: …. голови Харківської ОДА Кучера Олексія Володимировича”,- йдеться у повідомленні.

Тепер указ про призначення Кучера має підписати Президент України.

Як повідомляв Харків Times , згідно електронної декларації Кучера як кандидата на посаду, опублікованої на сайті Єдиного державного реєстру електронних декларацій 7 жовтня, ані він, ані його дружина Вікторія Кучер не заробили за 2018 рік ні копійки. Харківський антикорупційний центр повідомляє, що два роки тому Вікторія Кучер подавала декларацію як помічник судді, і тоді не показувала теж жодного офіційного прибутку чоловіка. В 2016 році Вікторія Кучер вказала серед доходів сім’ї лише допомогу при народженні дитини у сумі 10,3 тис. грн.

При цьому у декларації Кучера вказані заощадження – 77 біткоїнів на суму 299222 доларів, 87 тис. доларів готівкою, та 205 тис. доларів, що декларує Вікторія Кучер.

Родина задекларувала три квартири у Харкові (площею 62,9, 68,6 та 61,9 кв. м). Дві з них Олексій Кучер придбав у 2018 році – площею 61,9 кв.м. за 653 тис. грн. та площею 68,6 кв.м. – за 612 тис. грн.

Вікторія Кучер задекларувала дві земельні ділянки та житловий будинок площею 62 кв. м, а також житловий будинок, що будується, у Люботині. Також Олексій Кучер має у власності ще земельну ділянку площею 62,5 тис. кв. м. в Херсонській області. Олексій Кучер орендує офіс у Харкові площею 77,8 кв.м.

У родини Кучер є два годинника Rolex. Два роки тому у декларації Вікторії Кучер їх не було.

У декларації вказано п’ять автомобілів: Lexus NX 200T (2017 року випуску, придбаний у грудні 2018 року), Audi Q5 (2011 року випуску), Mitsubishi Outlander (2003), Volkswagen Passat (2011) та ГАЗ-САЗ 3507 (1987).

Олексій Кучер має акції у ПАТ “Миколаївцемент”, а також був засновником ТОВ “Юридична компанія “Дартлі Груп”.

На позачергових виборах до парламенту адвокат Олексій Кучер переміг у мажоритарному окрузі №179 (місто Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський, Сахновщинський райони, центр округу – Красноград), де конкурував, зокрема, з головою Харківської облради Сергієм Черновим та нардепом минулого скликання, почесним президентом концерну УПЕК (до складу якого входить Лозівський ковальсько-механічний завод) Анатолієм Гіршфельдом. Кучер отримав 50,61% голосів виборців.

Як повідомляють ЗМІ, Кучер був захисником в ряді “корупційних справ”, таких як справа про “кооперативну схему” виділення земельних ділянок, справа про “рюкзаки Авакова”, справа судді Дзержинського райсуду Харкова Сергія Лазюка тощо.

Юлія Світлична подала декларацію як кандидат на посаду заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони України.

На офіційному сайті Кабміну вдень 9 жовтня з`явилася повідомлення про узгодження Урядом на засіданні призначення нардепа від “Слуги народу” Олексія Кучера на посаду голови Харківської обладміністрації, проте майже відразу ця інформація була видалена з сайту уряду. Прес-сектретар прем’єр-міністра Діана Давітян заявила Суспільному, що сталася помилка, і рішення про призначення Кучера не приймалося.

Президент Володимир Зеленський заявив, що йому запропонували дві кандидатури на пост глави Харківської облдержадміністрації. Окрім Кучера, на цей пост розглядалася кандидатура нардепа Ірини Венедиктової.

Депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко (фракція Європейська солідарність) написав у Facebook, що Кабінет міністрів не погодив призначення Кучера після того, як прем’єр-міністр Олексій Гончарук отримав якесь СМС-повідомлення.

6 вересня Кабінет міністрів України погодив кандидатуру нинішньої голови ХОДА Юлії Світличної про повторне призначення на цю посаду. Указу про призначення президент не підписував.

Харківські активісти просили президента Володимира Зеленського назвати кандидатів на пост глави Харківської облдержадміністрації.