Фахівці ХНАДУ ще в минулому році попереджали про дефекти моста, що обрушився – професор Кожушко

Фото: kh.ukravtodor.gov.ua

Фахівці Харківського національного автомобільно-дорожнього університету (ХНАДУ) у 2018 році провели обстеження моста через залізницю на дорозі М-18 в районі селища Песочин (об’їзна Харкова), що обрушився 25 серпня, і в своєму висновку відзначили наявність множинних дефектів його конструкції.

Про це Харків Times повідомив завідувач кафедри мостів, конструкцій та будівельної механіки Харківського національного автомобільно-дорожнього університету професор Віталій Кожушко.

“Ми в звіті на чотирьох сторінках відзначили дефекти, що були виявлені у цього моста, в тому числі дефекти по цій опорі. Ми написали, що ці дефекти повинні бути ліквідовані – і що якщо вони не будуть ліквідовані, то ми не гарантуємо подальшу експлуатацію моста і не відповідаємо за його подальшу експлуатацію”, – сказав він.

Кожушко процитував висновок звіту про обстеження стану шляхопроводу: “У разі невиконання рекомендацій з усунення дефектів та режиму пропуску навантаження виконавець (ХНАДУ) не гарантує безпечну роботу споруди у межах залишкового ресурсу”. За його словами, спеціалісти Академії також надали детальні рекомендації з усунення дефектів.

Як повідомляв Харків Times , у Харкові вранці 25 серпня обрушилася одна сторона мосту від ринку “Лоск” в бік селища Пісочин.

Рух автомобілів на ділянці пошкодженого моста перекрито, її об’їзд організовано через Баварію та Пісочин.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом обрушення мосту.

Харківська Служба автомобільних доріг повідомила, що аварійне руйнування ригеля пролітноі опори на шляхопроводі, яке виникло в результаті зміщення пролітноі конструкції внаслідок динамічного удару перевантаженої фури. Укравтодор повідомив, що згідно з експертизою ХНАДУ, проведеною у травні 2018 року, транспортна споруда (побудована у 1977 році) “кваліфікувалася як працездатна і до категорії аварійних не належала”.