Відкрито нові кримінальні провадження щодо незаконної порубки лісу на Харківщині (фото)

Фото: hk.npu.gov.ua

На Харківщині триває відпрацювання території області з метою встановлення фактів незаконної порубки лісу.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Протягом двох діб поліцейські виявили правопорушення у Нововодолазькому, Харківському та Богодухівському районах.

Так, співробітники Нововодолазького відділення поліції під час відпрацювання району неподалік від села Василівське виявили та зупинили трактор з причепом, в якому знаходилось 21 дерево сосни різної довжини та діаметру. На кожному дереві були прикріплені пластикові бірки.

Відповідно до документації, деревина належала одному з лісництв. Однак під час перевірки працівники поліції встановили, що накладна не є дійсною, а бірки відсутні в базі даних.

Водій трактора пояснив, що деревину попросив перевезти його 38-річний знайомий, який працює у лісництві. Він роздрукував та надав йому товарно-транспортну накладну та повідомив, що придбав дерева для себе. На разі його особа встановлена.

Фото: hk.npu.gov.ua

Слідчим Нововодолазького відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Також 26 липня працівники Липецького відділення поліції в ході патрулювання на території району зупинили автомобіль «ЗІЛ», який перевозив ліс. Перевірка за вказаним фактом триває.

У ході відпрацювання міста 27 липня працівники сектору реагування патрульної поліції зупинили у місті Богодухів транспортний засіб, завантажений 6 кубометрами дерев породи дуб. У ході проведення перевірки водій не надав документи на лісопродукцію.

Вантажний автомобіль з деревиною поміщений на майданчик тимчасового зберігання транспортних засобів Богодухівського відділу поліції, вирішується питання щодо накладення арешту на вантаж і транспорт.

За виявленими у Харківському та Богодухівському районах фактами відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 246 (незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років.

Фото: hk.npu.gov.ua

Сума завданих збитків встановлюється. Також поліцейські з’ясовують походження деревини та усі обставини подій.

Працівники поліції продовжують здійснювати комплекс необхідних заходів з метою припинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконними порубками лісу на Харківщині. Хід цієї роботи перебуває на особистому контролі керівництва МВС, Національної поліції України та ГУНП в Харківській області.

Як повідомляв ХарківTimes, в ніч на 26 липня правоохоронці затримали шість вантажівок, які перевозили понад 75 кубічних метрів високоякісної деревини дуба. Машини були зупинені на територіях Золочівського, Красноградського і Чугуївського районів.

26 липня Золочівський районний суд відмовив у накладенні арешту на транспортні засоби та спиляну деревину.