Суд поновив на посаді звільненого професора ХМАПО, який викривав корупцію

Суд ухвалив поновити на посаді професора Харківської медичної академії післядипломної освіти (ХМАПО) Елгуджу Діасамідзе, який був незаконно звільнений через те, що викрив корупцію у закладі. Також суд ухвалив виплатити йому компенсацію. Це, зокрема, стало результатом проведеного ним самим розслідування через платформу громадських розслідувань WikiInvestigation. Крім того за час судової тяганини Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) надала йому офіційний статус викривача корупції.

Про це Харків Times дізнався з публікації координатора розслідувань проекту WikiInvestigation Людмили Євсєєнко на порталі “БЛОГЕРИ“.

Діасамідзе виявив корупцію у закладі і вирішив самотужки з нею боротися. Як він написав у своєму розслідуванні “Как образованные медики бюджет пилят: Стабильность списания“, корупцію з боку керівництва ХМАПО можна підозрювати в тому, що в студентських гуртожитках Академії мешкають 554 людини, які не мають жодного стосунку до студентства. Причому живуть вони у цих гуртожитках не один рік, і гроші за житло, принаймні за офіційними документами, вони не платять.

“Борг осіб, що мешкають в двох гуртожитках Харківської медичної академії післядипломної освіти, складає 3,9 млн гривень”, – стверджує Діасамідзе.

Водночас ХМАПО справно оплачує надання комунальних послуг для цих гуртожитків. І всі ці гроші йдуть з бюджету.

Таким чином, резюмує Діасамідзе, мільйони гривень використовуються не за призначенням і це, на його думку, не може робитися без відома ректора ХМАПО Олександра Хвисюка.

“Діяльність, а швидше за все, злочинна бездіяльність ректора Хвисюка О.М. наносить збиток в особливо великих розмірах. На утримання цих двох гуртожитків та оплату комунальних послуг витрачаються гроші, передбачені на інші цілі, а саме: оновлення матеріальної бази, зарплати співробітникам, придбання устаткування для поліпшення якості освітніх послуг в ХМАПО, ремонт тощо. І це у той час, коли у будівлях гуртожитків потрібно капітальний ремонт, який не проводився з моменту здачі в експлуатацію цих будівель”, – пише у своєму розслідуванні професор і додає: “Комісія МОЗ України дала доручення ректорові ХМАПО Хвисюку О.М. ліквідовувати заборгованість за проживання і оплату за навчання в академії. Однак Хвисюк наскільки увірував у свою безкарність, що замість зменшення боргу мешканців за проживання в двох гуртожитках ХМАПО, за дев’ять місяців 2018 р. борг навіть збільшився”.

Як тільки Діасамідзе заявив про це, то був одразу неправомірно переведений на інше місце роботи, а потім і взагалі звільнений.

Під час своєї боротьби Діасамідзе провів розслідування за допомогою платформи громадських розслідувань WikiInvestigation і зробив своє питання ще більш публічним. Крім того написав заяву про злочин і добився відкриття справи за статтею 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Національне агентство з питань запобігання корупції України надало Елгуджі Діасамідзе офіційний статус викривача корупції.

“З першого дня я, як директор, зіткнувся з таким явищем, як конфлікт інтересів. На усіх чотирьох стоматологічних кафедрах: завідувачка кафедри – мати, дочка – в резерві, завідувач кафедри – батько і двоє синів працюють на цій же кафедрі, один з них – в резерві. Третьою кафедрою завідує – тесть, зять – в резерві, і четверта кафедра: завідує – дружина, а чоловік в підпорядкуванні”, – пояснив ситуацію Елгуджа Діасамідзе і додав, що оскільки звернення до ректора не дало жодних результатів, він звернувся до НАЗК.

“Я повідомив, що є така ситуація, яка, на мою думку, свідчить про матеріальну вигоду. Після чого провели збори не трудового колективу Інституту стоматології, а збори стоматологічних кафедр, куди мене, як директора, ніхто не запросив. У результаті було вирішено ліквідувати Інститут стоматології”, – пояснив ситуацію Діасамідзе.

Історія тяглася два роки. Керівництво ХМАПО категорично не погоджувалось як із поновленням, – оскільки очолюваний професором заклад поспіхом ліквідували, – так і з корупційними претензіями на свою адресу. У результаті, наприкінці травня 2019 року суд ухвалив, що звільнення Елгуджа Діасамідзе незаконне, відтак його потрібно поновити на посаді керівника Учбово-наукового інституту стоматології ХМАПО та виплати 200 тис. гривень компенсації.

Як повідомляв Харків Times , Елгуджа Діасамідзе офіційно отримав статус викривача корупції.