«Оскар» наш. Вперше український фільм отримав нагороду Американської кіноакадемії

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» – режисерський дебют Мстислава Чернова, воєнного журналіста, кореспондента інформаційного агентства Associated Press, фотографа, відеографа та письменника родом з Харкова – визнаний кращим документальним фільмом та отримав вищу нагороду Американської кіноакадемії – премію «Оскар». Це – перший український фільм, що отримав цю найпрестижнішу нагороду.

Про це Харків Times дізнався з трансляції церемонії нагородження на Суспільному.

«Мені хотілося, щоб я цього фільму ніколи не знімав. Я хотів би поміняти цей «Оскар» на те, щоб росія ніколи не вторгалася в Україну й більше ніколи не нападала на наші міста», – сказав Чернов на церемонії нагородження.

Разом із ним премію отримали фотокореспондент Associated Press Євген Малолєтка та продюсерка цієї агенції Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

Як повідомляв Харків Times, документальний фільм «20 днів у Маріуполі» 21 грудня увійшов до шорт-листа, оголошеного Американською кіноакадемією, одразу за двома категоріями: як документальний та як міжнародний фільм.