Фільм харківця – у короткому списку «Оскара» за двома категоріями

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» – режисерський дебют Мстислава Чернова, воєнного журналіста, фотографа, відеографа та письменника родом з Харкова – увійшов до шорт-листа, оголошеного Американською кіноакадемією вчора, 21 грудня, одразу за двома категоріями: як документальний та як міжнародний фільм.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Академії.

«За місяць до об’явлення номінацій на 96-у премію «Оскар» Академія об’явила шорт-листи у 10 категоріях: документальний повнометражний фільм, документальний короткометражний фільм, міжнародний повнометражний фільм, грим та зачіска, музика (оригінальна партитура), музика (оригінальна пісня), короткометражний анімаційний фільм, короткометражний фільм із живими акторами, звук та візуальні ефекти», – йдеться у повідомленні.

Фільм «20 днів у Маріуполі» був знятий Мстиславом Черновим за участі фотографа Євгена Малолєтки та журналістки й продюсерки Василіси Степаненко минулого року в Маріуполі, що гинув від рашистської навали. За цей фільм його автори – українські журналісти агентства Associated Press – вже отримали Пулітцерівську премію.

До участі у номінації «Документальний повнометражний фільм» були допущені 167 стрічок, з яких у шорт-лист потрапили 15. Стільки ж стрічок були обрані з 88 учасників у номінації «Міжнародний повнометражний фільм».

Остаточні номінанти на «Оскар» будуть оголошені 23 січня наступного року. Церемонія нагородження відбудеться 11 березня.