Смерть Кернеса і таємниця його електронного підпису: м’яч знову намагаються повернути на поле

Майже через три роки після смерті колишнього мера Харкова Генадія Кернеса його старший син Кирило звинуватив нинішнього мера Ігоря Терехова та низку наближених до нього посадовців у фальсифікації електронного підпису батька та «захопленні влади» у місті. Для тих, хто подзабув вже цю історію, коротко нагадаємо, про що йде мова.

Передісторія

Десь на початку вересня 2020 року Кернес захворів на COVID-19, і згодом був госпіталізований до відділення реанімації берлінської клініки «Шаріте». Стан його здоров’я був важким, хоча люди з близького оточення мера час від часу робили «вкиди», що Кернес почувається краще. Ігор Терехов, який пізніше позиціонував себе як ставленика і наступника Кернеса на посаді мера міста, на той час обіймав посаду першого заступника міського голови, в той час, як за законом у випадку смерті мера або інших прикростей його функції до нових виборів виконує секретар міськради. Але секретарем був не Терехов, а Олександр Новак. Кернеса, незважаючи на хворобу, обрали міським головою, навіть без складання присяги. Під час першої сесії новообраної Харківської міськради 9 грудня 2020 року кандидатура Терехова на посаду секретаря міськради була внесена на підставі листа Кернеса, підписаного, як стверджувалося, його електронним підписом. В цьому листі Кернес пропонував обрати Терехова на посаду секретаря. Депутат Блока Світличної «Разом!» Ігор Черняк заявив з трибуни сесії, що невідомо, чи насправді саме Кернес вніс кандидатуру Терехова. Черняк назвав це голосування “спробою узурпації влади” з боку “соратників Кернеса” та заявив про відмову депутатів від Блоку Світличної брати участь у голосуванні. Тим не менш, голосування відбулося, Терехов став секретарем, очолив місто і згодом виграв вибори.

Старший син Кернеса Кирило в той же час став депутатом обласної ради від політичної партії “Блок Кернеса – Успішний Харків” та очолив у ній відповідну фракцію. Публічності Кирило вочевидь не прагнув, нам не вдалося згадати або знайти у ЗМІ якісь його резонансні заяви того часу.

У січні 2021 року депутатка міськради від партії «Слуга народу» Аліна Мустафаєва звернулася до прокуратури з проханням перевірити справжність електронного підпису Кернеса під поданням Терехова на посаду секретаря міськради. За цією заявою було розпочато досудове розслідування за ознаками порушення ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу. Міська рада заявила про спроби дискредитувати владу міста з боку «окремих депутатів міськради та деяких творців мертвонароджених політичних проектів». 28 грудня 2021 року Дзержинський суд Харкова задовільнив клопотання слідчого щодо продовження слідства на рік, 7 лютого 2022 року – відмовив прокуратурі у дозволі на проведення обшуку у клініці «Шаріте» (без відповідного рішення суду кліника відмовилася надати слідству медичну документацію). Більш пізніх рішень та ухвал за цією справою у реєстрі нам знайти не вдалося.

Про якісь конфлікти Кирила Кернеса з однопартійцями широкому загалу стало відомо, коли 6 жовтня 2022 року фракція «Блок Кернеса – Успішний Харків» у облраді усунула його з посади керівника. Причинами були названі не висловлення депутатом своєї позиції щодо військової агресії росії проти України, самоусування від керівництва фракцією, а також недотримання фракційної дисципліни. Що насправді стояло за звільненням – досі не озвучено. За два місяці, у грудні 2022, Кирило Кернес вийшов зі складу фракції, заявивши, що «колеги перестали бути соратниками», а фракція «перестала працювати на успіх Харківщини». На початку червня 2023 року Кирило Кернес повідомив у Facebook, що звернувся до суду, аби заборонити використання імені батька в назві створеної ним партії «Блок Кернеса».

Син Кернеса розпочинає війну

27 листопада видання «Главком» опубліковало інтерв’ю з Кирилом Кернесом, який заявив, що як рідний син Геннадія Кернеса, він отримав доступ до медичної документації в клініці «Шаріте», яка стосується стану його здоров’я під час перебування в клініці. «Детально вивчивши та проаналізувавши її разом з експертами з Німеччини та України, можу заявити: рішення, які ухвалювалися на той час низкою посадових осіб Харківської міськради від імені Геннадія Кернеса, ухвалювалися абсолютно без участі мого батька», – сказав він. Кирило Кернес звинуватив посадовців Харківської міськради у здійсненні низки фальсифікацій рішень міського голови «з метою захоплення влади у місті» за допомогою фейкового електронного підписа Кернеса. «У нас є документальні докази формування цього ключа 17.09.2020 у період з 15 до 16 години з ІР-адреси комунального підприємства Харківської міськради сторонньою людиною, а не Геннадієм Кернесом, який у цей час перебував у реанімаційному відділенні в Берліні і був підключений до апарату життєзабезпечення та без засобів зв’язку», – заявив Кирило. За його словами, причиною смерті Геннадія Кернеса стало відключення його від системи життєзабезпечення 14 грудня 2020 року. «Після чого серце вже не витримало, і він помер 16 грудня 2020 року, а зовсім не 17 грудня, як нам всім казали. І я вам, як старший син, можу гарантувати: родина на це відключення згоди не давала», – заявив він.

Адвокатське розслідування та вимоги юристів

30 листопада у Києві пройшла прес-конференція адвокатів Кирила Кернеса – Сергія Барбашина та Маргарити Немченко – які за дорученням свого клієнта повідомили про те, що ними було проведено розслідування щодо обставин створення та використання електронного підпису Кернеса, та розповіли свою версію подій. Її запис є у відкритому доступі, як і документи, що були представлені юристами. Ми обмежимося тільки викладенням деяких основних тезисів.

За твердженням адвокатів, Геннадія Кернеса шпиталізували до клініки «Шаріте» в Берліні 16 вересня, та направили в реанімацію. Кернес перебував у сопорі, тобто предкомі, він не міг рухатись і реагував лише на миготливе світло. «Відповідно до висновків та відповіді доктора медичних наук Німеччини, юриста Бріти Конрад, яка є лікарем та спеціалістом із медичного права, за наявними діагнозами Геннадій Кернес протягом перебування у клініці не міг повною мірою сприймати дійсність, зміст своїх дій, не міг повноцінно виконувати свої посадові обов’язки як мер міста, давати вказівки телефоном, робити заяви, самостійно складати та подавати документи, працювати з ноутбуком, адекватно формулювати, складати складні, юридично значущі тексти та листи», – сказав Барбашин. В палаті Кернеса також було заборонено використання засобів зв’язку. Із листопада 2020 року Кернес вже не піддавався лікуванню.

В той же час, наступного дня, 17 вересня, від імені Геннадія Кернеса був створений новий електронний підпис. Це було зроблено з IP-адреси, яка належить харківському комунальному підприємству «Міський інформаційний центр». Того ж дня невідомі увійшли до особистого кабінету Кернеса на порталі Національного агентства з питань запобігання корупції, який використовують для подання декларацій, та змінили електронну адресу. Барбашин заявив, що нову поштову адресу створили в Харкові, Кернес не мав до цього жодного стосунку, і саме ця електронна скринька надалі використовувалась для подання фіктивних документів від імені Кернеса.

Немченко додала, що Інститут інформації, безпеки і права НАПН України провів науково-правову експертизу обставини, за яких було використано електронний підпис Кернеса, та дійшов висновку, що цей електронний підпис був скомпрометований одразу з моменту його створення, тобто 17 вересня 2020 року. «Тому всі документи, які були підписані електронним підписом, останні цифри якого 8800, не мають жодних юридичних наслідків», – зазначила адвокат.

Юристи наголошують, що саме цим сертифікатом були підписані подані наприкінці вересня до Харківської ТВК копія заяви про згоду Кернеса балотуватися на посаду міського голови та депутата міськради, автобіографія та інші документи.

9 грудня з нової електронної пошти, створеної від імені Кернеса, надійшли пропозиції на призначення Терехова секретарем міськради, а також призначення заступників міського голови. Згідно з медичною документацією, на той час Кернес уже перебував у маренні, що унеможливлювало контакт із ним. Наступного дня, 10 грудня 2020 року, медики припинили надавати Кернесу ліки.

Адвокати зазначили, що вже три роки триває досудове розслідування за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, збут чи використання підроблених документів). Його проводить слідчий райвідділу поліції, оскільки, згідно Кримінального кодексу, злочин з такою кваліфікацією не є тяжким. Результатів у цьому розслідуванні немає. «Лише після публікування інтерв’ю та після трьох років в лапках розслідувань цього кримінального провадження було довнесення статтю 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-комунікаційних систем) до Єдиного реєстра судових розслідувань та викликано вперше Кирила на допит. Всі ці факти лише дають нам підстави стверджувати, що нікому не потрібна істина в цій справі. Якщо б вони хотіли її з’ясувати, це можливо зробити в рамках досудового розслідування впродовж трьох місяців», – заявив Барбашин.

За результатами проведеного розслідування, адвокати від імені Кирила Кернеса звертаються до низки правоохоронних органів із повідомленням про злочин за додатковими, більш важкими статтями Кримінального кодексу – аж до незаконного захоплення влади. Це переведе слідство на інший рівень і надасть слідчим більше можливостей.

Що ж спонукало Кирила Кернеса розвинути таку юридичну та медійну активність майже через три роки після подій, про які йдеться? За версією, озвученою його юристами, ініціювати адвокатське розслідування його змусила відсутність результатів слідства. Можна, зрозуміло, припускати й наявність якихось інших мотивів – наприклад, конфлікту з нинішніми очільниками міста або політичні міркування. Ми цього не знаємо та, можливо, й не дізнаємося. Як і того, чи діє Кирил виключно самостійно, або ж у цьому задіяні також якісь інші інтересанти. Ані Терехов, ані інші представники міської влади ці звинувачення не коментують – втім, їх позиція була оприлюднена раніше. Так чи інакше, тема законності обрання Терехова секретарем знову актуалізована. Наразі невідомо, чи будуть міркування та звинувачення Кирила Кернеса та його адвокатів мати якісь наслідки, або ж піднята ними «хвиля» знову стихне.