Прогулянки по Харкову з Андрієм Парамоновим: будинок Федора Ольденборгера

Андрій Парамонов

Сучасна вулиця Пушкінська існує з цією назвою на карті Харкова останні роки, а може, й місяці. Для неї пропонують декілька назв, однак жодна не відповідає головному чиннику — історичності вулиці. А історично вона спершу іменувалась Німецькою. Чому саме Німецькою, побутує декілька версій. Найпопулярніша така: там із самого початку XIX ст. жили іноземці — викладачі університету. Однак вулиці дали назву у 1804 році, на той час вона була дуже короткою і жоден із професорів університету там не мав дворових місць. Але німці там все ж таки мешкали — ними були солдати внутрішнього харківського батальйону. Продовженням Німецької вулиці була дорога на друге міське кладовище — Каплунівське, яка починалась за сучасною Театральною площею, що в ті часи мала назву то Золочівської, то Дров’яної, то Хлібної.

1804 року в цій місцевості почали формуватися ще дві вулиці — Мала Сумська (сучасна Гоголя) і Чернишевська. Це відбувалось з двох причин: по-перше, частину своїх земель продав місту поміщик Виродов, і їх планували використати для розбудови богоугодних закладів. А по-друге, міську землю виділили для дворових місць ремісники-іноземці, яких запросив до Харкова Василь Каразін. Приїжджі з-за кордону справді мали великий досвід і вміння працювати у своїх галузях. Серед іноземців були капелюшники, слюсар, каретні майстри, токар, інструментальник, мідник, бляхар… Ремісникам запропонували 12 дворових місць, щодо яких ті кинули жереб. П’ять місць виходили на Сумську, п’ять — на Малу Сумську, ще два — на нову вулицю Чернишевську. Ця остання якраз і була сформована завдяки так званій добровільній землі, яку виділили під прокладення вулиці приватні власники: Шевич, Романовський, Друголюбський та Ольденборгер.

Саме факт надання землі під вулицю Чернишевську дозволяє нам уточнити, де ж саме було дворове місце вчителя Додаткових класів Федора Ольденборгера. Воно виходило на Театральну площу, справа на Німецьку, а зліва на нову Чернишевську вулицю. Таким чином, ми бачимо ще одного німця, який проживав на Німецькій вулиці, і який, можливо, і вплинув на те, щоби його приятель губернський землемір Микола Драгомир назвав цю вулицю саме Німецькою.

Сусід маєтку Ольденборгера – Провіантський магазин, фото А. Парамонова

Фрідріх Ольденборгер, він же на російський манер Федір Данилович, народився близько 1758 року. Прибув до Харкова як вчитель німецької мови та географії у Додаткових класах на запрошення директора Густава фон Буксгевдена. Зарахували його з 23 квітня того ж року, а ще через рік він отримав свій перший чин губернського реєстратора. Не виключаю, що Федір Ольденборгер був особисто знайомий із Григорієм Савичем Сковородою —той міг бувати в його домі, а також спілкуватись з родинами інших німців Харкова.

Окрім викладацької діяльності, Ольденборгер виконував обов’язки інспектора, а також у розмовній формі викладав учням німецьку. Його невтомна праця в Додаткових класах була до вподоби керівництву і у 1786 році він отримав чин колезького реєстратора. У відставку Федір Данилович вийшов у статусі викладача Слобідсько-Української гімназії, спадкового дворянина, титулярного радника, кавалера ордену святої Анни 3-го ступеню (отримав у 1819 році.).

Вулиця Московська. Зліва будинок Слобідсько-Української гімназії, де вчителював Федір Ольденборгер, листівка з зібрання В. Завершинського

У його міській садибі, окрім дерев’яного будинку на 10 покоїв з кам’яним підвальним поверхом, розміщувались флігелі, каретний сарай з конюшнею, кухня, комора. У своєму будинку він 1812 року заснував власний жіночий пансіон. На його дворовому місці в окремій хаті мешкали шестеро дворових селян. Також Федір Ольденборгер володів доволі значними маєтностями поблизу Харкова, які увійшли в міську смугу згідно з планом міста 1846 року. Частиною цих земель його онук Микола Йосифович поступився для притулку престарілих дворян.

Від дружини Терезії в родині Ольденборгерів народились Федір, Іван, Карл, Йосиф, Кароліна, Олександр і Володимир. Родина належала до лютеранської громади Харкова, самого Федора Даниловича не раз обирали в раду лютеранської громади, з якої він вийшов через хворобу у 1824 році і залишився почесним членом.

Ольденборгери проживали у Харкові до 1917 року. Найбільш відомим представником роду після батька був викладач німецької мови Слобідсько-Української гімназії та Харківського інституту шляхетних панн колезький асесор Йосиф Федорович Ольденборгер, автор німецької хрестоматії, виданої у Харкові 1819 року. Для своєї родини він спорудив кам’яний будинок біля Першої харківської чоловічої гімназії — а родина у нього теж була не маленька, відомі його діти: Микола, Михайло, Костянтин, Олександр, Йосиф, Надія, Леонід, Володимир і Олександр-менший. Дехто з них теж залишив свій слід в історії Харкова. І ми обов’язково розповімо про це в наступних замітках.

Вулиця Старомосковська, перша чоловіча гімназія, поруч із нею зліва стояв будинок Йосифа Ольденборгера, листівка поч. XX ст.