Поліція Харкова відкрила кримінальну справу проти Генадія Кернеса (фото)

Харківські поліцейські за заявою народного депутата Віталія Купрія почали досудове розслідування проти Геннадія Кернеса.

Про це повідомив нардеп на своїй сторінці в Facebook і опублікував фото з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

“Кернес створив мені штучні перешкоди для виступу в міськраді з приводу незаконних тарифів на проїзд в громадському транспорті, а також розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах”, – написав Віталій Купрій.

До правоохоронців нардеп звернувся 27 лютого, в день проведення сесії міськради, на якій Геннадій Кернес не дав Купрію виступити і вимкнув мікрофон. Кримінальне провадження відкрили в той же день по ч.2 статті 315 (Перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 1700 до 17 000 грн, або арешт до шести місяців або навіть обмеженням волі на три роки.

“Хоча покарання за цей злочин не тяжкий, відразу ж після вироку автоматично припиняються повноваження Кернеса як Харківського міського голови”, – стверджує Купрій.

Про підозру в кримінальному провадженні поки нікому не оголошено.

Як повідомляв Харків Times, сесія Харківської міської ради сьогодні, 27 лютого, почалася зі скандалу. До зали пройшли активісти, що виступають за скасування підвищення тарифів на проїзд в міському електротранспорті і метро. Вони вимагали скасувати вже припинене судом рішення міськради про підвищення.

Але незважаючи на вимоги, депутати проголосували за підвищення тарифів на проїзд в міському електротранспорті. Мер Харкова назвав “шумно-буйними дебілами” активістів, що перебували в сесійній залі.. Одного з активістів, колишнього депутата Харківської міськради Дмитра Маринина назвав “негідником” і “кнопкою”.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд 19 лютого припинив дію рішень виконавчого комітету Харківської міської ради про підвищення тарифів на проїзд в метрополітені та наземному електротранспорті.

6 лютого виконавчий комітет Харківської міськради підвищив тариф на послугу з перевезення пасажирів метрополітеном до 8 гривень, в тролейбусах і трамваях до 6 гривень. Нові тарифи вступають в силу з 7 лютого.

Діяли до цього рішення тарифи протрималися менше року. Минулого разу міськвиконком підвищив вартість проїзду з 29 квітня 2018 року: в метро – на 25%, або на 1 гривню до 5 гривень, і в міських трамваях і тролейбусах – на 33%, або на 1 гривню до 4 гривень. Перед цим тарифи на проїзд в міському електротранспорті Харкова підвищували в березні 2017 року.

15 лютого представники Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах та Ігор Черняк звернулися до суду з позовами про визнання недійсними рішень про підвищення вартості проїзду в міському електротранспорті.

Прокуратура почала кримінальне провадження за фактом невиконання рішення суду Харківською міськрадою. Слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості по ч. 2 ст. 382 КК України (умисне невиконання судового рішення посадовими особами).