Кібератаку на урядові сайти України було сплановано та проведено спецслужбами РФ — Денис Монастирський

За даними міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, кібератаку на органи державної влади, що відбулася в ніч на 14 січня, було сплановано та проведено спецслужбами держави-агресора.

Про це Харків Times дізнався з виступу Дениса Монастирського у прямому ефірі на телеканалі «Інтер».

«Кібератака, яка сталася в ніч з 13 на 14 січня, була однією з найбільших за останні декілька років. Вона була орієнтована на 70 державних установ і державних органів. Це фактично свідчить про те, що ця атака була масовою, скоординованою і, як стверджують наші фахівці з кіберполіції, СБУ та Держспецзв’язку, не була спрямована на шифрування даних для подальшого продажу, а саме на знищення цих даних. Саме тому ми можемо стверджувати, що ця кібератака була здійснена спецслужбами нашого сусіда, держави-агресора», — сказав Денис Монастирський.

Очільник МВС України зазначив, що це вже не перша кібератака на державні органи та установи. Міністр підтвердив, що портал «Дія» кібертерористам зламати не вдалося.

«Щодо кібератаки на державний портал «Дія» можу стверджувати, що дані не постраждали. Такі висновки надали наші фахівці з кіберполіції. Вони провели аналіз даних, які начебто пропонувалися з порталу «Дія». Це виявилися зовсім інші дані, і це не було зливом інформації. Ця інформація вже була відома, пропонувалася і продавалася ще до 2019 року, тому нічого нового в руки зловмисники не отримали», — пояснив міністр внутрішніх справ.

Також Денис Монастирський прокоментував хвилю псевдомінувань, що прокотилася країною в останній місяць.

Він повідомив, що за цей період до МВС надійшло понад 500 повідомлень про закладену вибухівку. Це складає половину загальної кількості подібних заяв, які надійшли до поліції за весь минулий рік.

За словами міністра, псевдомінування є ще одним інструментом гібридної війни.

За даними кіберполіції, яка розслідує ці справи, та інших правоохоронних органів, близько 70% таких повідомлень надходять або з окупованих територій, або з РФ. Ще частина – з Республіки Білорусь. І лише одне з п’яти повідомлень надходить з території України. Це не лише дзвінки, а й повідомлення електронною поштою.

Очільник МВС зазначив, що в Україні до таких правопорушень часто причетні неповнолітні. Вони не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, але кожен має зрозуміти, наскільки серйозну шкоду це завдає мешканцям міст, які прибувають до аеропорту чи вокзалу або просто ходять до школи.

«Перш за все хочу сказати що всі, більше ніж 500 повідомлень, виявились фейковими. На жаль, це означає, що мінімізувати їх найближчим часом буде дуже непросто, тому що це дійсно є одним з інструментів гібридної війни.

Чи відпускати дітей у школу? Так, звичайно! Ми маємо підкреслити, що це не перериватиме звичайне життя. Діти будуть ходити в школи, будуть працювати держустанови та торгові центри», — сказав Монастирський.

Як повідомляв Харків Times, в Україні вночі хакери атакували сайти міністерств та Кабміну.

У Мінцифри повідомили, що мобільний додаток «Дія» працює у штатному режимі. «Дія», пояснили в міністерстві, безпечний продукт, який не зберігає персональні дані, а лише відображає їх з реєстрів. Портал «Дія» було відключено, як і низку інших урядових сайтів, з метою локалізації проблеми.