РосЗМІ заявили про чергові плани Путіна взяти Харків, аналітики вважають їх нереальними

Низка російських ЗМІ, що позиціонують себе як незалежні від кремлівського режиму, нещодавно повідомили з посиланням на власні джерела, що російський диктатор володимир путін вчергове мріє про захоплення Харкова.

Про це Харків Times дізнався з їхніх публікацій.

Міноборони рф планує набрати 300 тис. осіб для оточення Харкова – “Вёрстка”

Видання «Вёрстка» повідомило 22 березня, що міноборони рф готується до прихованої мобілізації і найближчим часом планує набрати щонайменше 300 тис. осіб для оточення Харкова. Автори матеріалу стверджують, що це повідомили їм “одразу чотири співрозмовники в адміністрації президента і регіональних урядах, а також високопоставлений співробітник Міноборони”. На думку ХТ, доступ до настільки високопоставлених джерел журналістів видання, що “з’явилося як швидка відповідь на знищення російських ЗМІ під час війни з Україною”, може свідчити про навмисне вкидання цієї інформації та бути елементом російських ІПСО, спрямованих на деморалізацію харків’ян і (як ми побачимо нижче) – схиляння “ждунів” до колабораціонізму. Та й оприлюднення стратегічних планів бойових дій представниками жорстко вибудуваної владної вертикалі виглядає щонайменше дивно.

“Вёрстка” стверджує, що брати в облогу Харків відправлять тих, хто зараз “прикриває кордони від обстрілів ЗСУ” під Бєлгородом і Курськом. А їх змінять строковики і резервісти – чоловіки, які перебувають у запасі, але уклали контракт із міноборони про включення до мобілізаційного резерву.

“Наступний за планом – Харків зі збереженням міста. А це можливо тільки в разі оточення. Не вистачає 300 тисяч рил. Тому все вже готово до мобілізації 2.0”, – цитує видання джерело у внутрішньополітичному блоці адміністрації президента. Чиновник додав, що Харків “ніхто не хоче перетворювати на другий Маріуполь”, навпаки – “є ідея” зробити його вітриною того, що росіяни “вміють воювати цивілізовано”. ХТ не може не відзначити, що харків’яни, як мало хто, знають, як росіяни “вміють воювати” – з безперервними обстрілами житлових кварталів, цілеспрямованим знищенням мирних жителів, терором і катуваннями місцевих жителів на окупованих територіях. Нещодавньою демонстрацією “цивілізованої війни” стали ракетні удари по ТЕЦ-5 і кільком енергетичним підстанціям міста. З “другим Маріуполем” утім, справді не сталося. Але річ тут зовсім не у відсутності бажання (як ми пам’ятаємо, поки окупанти стояли по окружній, вони захоплено перетворювали Північну Салтівку на руїни, а їхні літаки бомбили місто), а в мужності захисників міста, які змусили русню піти на незручну для досягнення такої мети відстань…

Силовики переконані, що армії РФ під силу взяти Харків – “Медуза”

Видання «Медуза», яке позиціонує себе як опозиційне, повідомило з посиланням на “співрозмовників, близьких до Кремля”, що після невдалого контрнаступу ЗСУ путін “відчув слабкість України і готовий іти до переможного – хоч до Києва – і за ціною не постоїть”. “Треба буде мобілізацію – оголосить. Якщо треба буде економіку ще сильніше пересунути на військові рейки – пересуне.  Він пішов на принцип”, цитує джерело видання.

Інший співрозмовник “Медузи”, близький до АП, навпаки, вважає, що вище керівництво Росії ставить перед собою “більш реалістичні цілі”, а саме – взяття Харкова і поступове закінчення “СВО” після цього. путін уже відкрито говорив, що для припинення регулярних обстрілів Бєлгородської області потрібно створити “санітарну зону” навколо неї; цей регіон РФ межує саме з Харківською областю України.

За словами джерел “Медузи” серед “російських еліт”, високопоставлені силовики переконані, що армії РФ під силу взяти Харків, а ось подальше просування вглиб України “скрутне”. “Символічно це теж перемога. Місто-мільйонник, де багато російськомовного населення”, – каже один зі співрозмовників.

При цьому всі джерела зазначають: інформації про те, що рішення про масштабний наступ на Харків уже ухвалено, у них немає. Однак вони сходяться на думці, що це “цілком імовірний сценарій”.

Намагання оточити Харков створило б значні проблеми для російських сил – ISW

Американський Інститут вивчення війни (ISW), зазначає, що операція, про яку повідомили росЗМІ, створила б значні проблеми як для російських сил, відповідальних за її проведення, так і загалом для російської кампанії в Україні.

«Російська наступальна операція з оточення Харкова була б надзвичайно амбітною справою, яка вимагала б тривалих пересувань по відкритій місцевості, яких російські війська не проводили з початку повномасштабного вторгнення. [Наразі російські війська проводять наступальну операцію вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, метою якої є вихід до річки Оскіл у Харківській області, але навіть якщо ці зусилля досягнуть поставленої мети, перспективи просування російських військ у Харківську область зі східного берега річки Оскіл є такими ж складними, як і перспективи просування вздовж міжнародного кордону з Бєлгородською областю, якщо не більш складними. Повідомлений план мобілізації 300 тис. нових військовослужбовців може дозволити російським військам вивільнити відносно боєздатні частини вздовж лінії фронту в Україні для операції з оточення Харкова, але за рахунок наступальних операцій на тих ділянках фронту, які російське військове командування вважає пріоритетними протягом більш ніж півторарічної кампанії в Україні», зазначають аналітики Інституту.

ISW раніше оцінювала, що російські війська можуть мати намір провести обмежені наступальні операції вздовж міжнародного кордону з Харківською областю, щоб відтягнути і закріпити українські війська, і що кремлівські чиновники можуть реагувати на заклики ультранаціоналістів відтіснити українські війська від кордону з Бєлгородською областю, щоб відволікти увагу українців від триваючої російської наступальної операції вздовж осі Харків-Луганська область. ISW поки що не виявила жодних ознак того, що російські війська наразі готуються до наступальної операції з метою оточення міста Харкова.

Для наступу на Харків російській армії необхідно понад 500 тис. тіл – Коваленко

Щоб почати наступ, оточити Харків і розгорнути в ньому міські бої, російській армії потрібно створити угруповання військ чисельністю щонайменше 500 тис. тіл, повністю штатно укомплектованих технікою, які мають резерв щонайменше 100-150 тис. тіл. Про це написав у своєму блозі військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“За умови формування саме такого ударного угруповання можна говорити про зростаючу небезпеку для Харкова, але ось у тому-то й річ, що такої кількості РОВ (російських окупаційних військ – ХТ) немає навіть на тимчасово окупованих територіях у зоні БД. Ба більше, забезпечити таке угруповання росія не має можливості в короткі терміни, і це дуже тривалий і абсолютно не непомітний процес, на який буде відповідна реакція”, – зазначив він.

Коваленко нагадав, що під час наступу на Авдіївку російські війська задіяли в піковій фазі 80 тис. тіл. Ще близько 15 тис. тіл було в резерві. Компенсація безповоротних втрат (200-х) перевищила 20 тис. тіл. Таким чином, у п’ятимісячному наступі на Авдіївку, на площі 29 кв. км було задіяно близько 120 тис. людського ресурсу. “І це я навіть не став підраховувати компенсацію зворотних втрат (300-х) протягом усього наступу”, – підкреслив він.

З початку повномасштабної війни росіяни не змогли в бою захопити жодне велике місто – Синєгубов

За 761 день повномасштабної війни росіяни не змогли в бою захопити жодне велике українське місто, в тому числі й місто Харків.

Про це заявив керівник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов

«Перемогти незламних харків’ян не змогли ані в 2022-му, ані в 2023-му, як і втримати позиції в населених пунктах області. Водночас уже третій рік ми чуємо про те, як Путін хоче взяти Харків. Середньовічна тактика варварів: те, що не можуть взяти на полі битви, — обстрілюють ракетами, літаками та артилерією. Тому божевільні фантазії окупантів супроводжуються щоденними обстрілами цивільного населення. Але знищення будинків мирних людей, це єдине, що можуть вчиняти окупанти від безсилля на фронті. Усі ми маємо єдину і справедливу відповідь на подібного роду «заяви». І її українські захисники щодня доводять на полі бою», – сказав він.

На фото: український військовослужбовець оглядає те, що залишилось від російського танка після минулого наступу на Харків.