Харківська ТЕЦ-5 повністю зруйнована російськими ракетами

Внаслідок масованої атаки ворога 22 березня харківська ТЕЦ-5 отримала найбільших руйнувань з початку воєнних дій. Із руйнуванням ТЕЦ-5 Харків втратив основні потужності генерування теплової та електричної енергії для міста. Сьогодні живлення міста відбувається силами інших регіонів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі станції.

Станція повністю зруйнована, унеможливлене виробництво як електричної, так і теплової енергії для Харкова, його мешканців та промислових споживачів. Повністю оцінити масштаби завданих теплоцентралі  збитків та  необхідних відновлювальних робіт на об’єкті можна буде лише після завершення огляду та розбору завалів. Але, на думку енергетиків, вже сьогодні очевидно, що це вкрай трудомісткий і затратний процес, співставний із новим будівництвом.

Головний виконавчий директор ПрАТ «Харківська ТЕЦ-5» Олександр Мінкович зазначив, що у цей важкий період відчувається координація, підтримка і допомога обласної та міської влади, але завдання напрочуд складне. «Відновлення  теплоелектроцентралі передбачає виготовлення ексклюзивного обладнання енергоблоків, зокрема, турбін, генераторів тощо. У разі повноцінного фінансування робіт, допомоги з виробництвом і поставкою устаткування, процес реконструкції триватиме не один рік» – сказав він.

Як повідомляв Харків Times, у ніч на 22 березня Україна зазнала наймасштабнішої від початку російського вторгнення атаки на енергосистему. Найбільш постраждалою є саме Харківська область. Російські ракети спричинили у Харкові повний блекаут, від якого місто ще остаточно не оговталося.

У Харкові та області з 25 по 31 березня планово відключатимуть електроенергію.