Наймасштабніша атака на українську енергетику – Міненерго

Сьогодні, 22 березня, Україна зазнала «наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення міністра енергетики Германа Галущенко на офіційній сторінці Міненерго у Facebook.

«Мета – не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни», – написав Галущенко.

За словами голови НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, ця російська атака на українську енергосистему «була найбільшою за весь час».

«Вона характеризується тим, що були застосовані комбіновані засоби ураження. Атака була здійснена по різних регіонах України, по теплових та гідроелектростанціях, а також по магістральних підстанціях, якими управляє «Укренерго», – зазначив Кудрицький в етері нацмарафону.

Він також сказав, що найбільше від цієї атаки постраждав Харків, хоча по всій країні «є пошкодження енергетичних об’єктів».

«Особливо, на жаль, дісталося місту Харків, де масштаб пошкоджень більший, ніж у інших регіонах», – сказав Кудрицький.

«Укренерго» вже запроваджує «контрольовані обмеження постачання електропостачання в різних регіонах, щоб система працювала цілісно».

«Найбільше питань щодо статусу пошкоджень ДніпроГЕС: наразі немає жодних ризиків прориву дамби, статус пошкоджень уточнюється і буде остаточно зрозумілим за кілька годин», – стверджує очільник «Укренерго».

Він також запевнив, що в енергетиків «достатньо людей і кваліфікації для швидкого подолання наслідків атаки». На всіх об’єктах одразу ж після відбою тривог почалося встановлення масштабу пошкоджень.

«Всіх споживачів, всіх українців прошу набратися терпіння і не піддаватися паніці. Це вже ставалося, енергетики працюють і роблять все можливе щоб енергопостачання у постраждалих регіонах було відновлено у найкоротші терміни», – закликав Кудрицький.

Як повідомив у тому ж етері нацмарафону начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, наразі в Харкові без електрики залишаються 700 тисяч споживачів.

«Триває ліквідація наслідків. Фахівці працюють», – зазначив він.

В місті розгорнуті всі пункти незламності, в разі потреби харківці можуть звертатися туди.

Як повідомляв Харків Times, над ранок сьогодні, 22 березня, росіяни знову атакували Харків балістичними ракетами. У місті пролунали більше 15 вибухів. Удар нанесений по енергетичній системі. В місті зникла електрика.