Харківщина прийняла «Програму підтримки Захисників і Захисниць»

Харківська область прийняла «Комплексну Програму підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей», розраховану на 2024-2028 роки.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«Наразі в області зареєстровані більше 63 тисяч ветеранів війни та членів їхніх родин, з них 29 тисяч учасників бойових дій під час АТО/ООС. Але ми розуміємо, що ця цифра буде збільшуватися. Спільно з обласною радою ми розробили унікальну програму. Я дякую всім депутатам, які сьогодні проголосували за її прийняття. Головна мета Програми – забезпечити підтримкою кожного захисника й захисницю!» – зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Програма передбачає для воїнів та членів їхніх родин допомогу при купівлі житла, оплаті комунальних послуг, навчанні, адресні виплати дітям загиблих, навіть «підтримку воїнів-спортсменів».

Зокрема програма передбачає будівництво та реконструкцію об’єктів реабілітації, закупівлю обладнання. Враховано погашення 3% та 6% ставок на кредитування українських захисників і захисниць при купівлі житла. Заплановано покриття 50% плати за житлово-комунальні послуги українських воїнів і членів їх родин у Харківській області. З обласного бюджету буде відшкодовано 20 тисяч гривень за кожен навчальний рік захисника, який бажає здобути вищу освіту в ВНЗ Харківської області. Щомісячна грошова допомога в розмірі 8 тисяч гривень надходитиме дітям загиблих захисників і захисниць, які втратили батьків, не набувши повноліття. Українські воїни, які беруть участь у міжнародних змаганнях, отримають виплати за призові місця в розмірі 100 тисяч гривень, а їхні тренери – 80 тисяч гривень.

Є також не зовсім зрозуміле в контексті підтримки захисників та захисниць «започаткування нової відзнаки для Харківського регіону із нагородою в 20 тисяч гривень».

Загалом Програма передбачає понад 527 мільйонів гривень фінансування з обласного та місцевих бюджетів.

Як повідомляв Харків Times, вчора, 23 грудня, Харківська область затвердила обласний бюджет на майбутній, 2024 рік. В якості головного пріоритету визначено обороноздатність.