Колишнього головлікаря харківської лікарні підозрюють у збагаченні під час COVIDу

Колишньому головному лікарю однієї з харківських лікарень оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). 75-річного медичного посадовця підозрюють у тому, що під час епідемії COVID-19 з листопада 2020 року по лютий 2022 року він нарахував та виплатив собі щомісячних премій у розмірі 300 % на загальну суму близько 1,9 мільйона гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції Харківщини.

«Чоловік не був віднесений до списку співробітників підприємства, що залучені до надання медичної допомоги хворим на СОVID-19 та не брав участь у наданні меддопомоги. Підставою виплати коштів були накази з формулюванням «доплата працівникам підприємства, які надавали медичну допомогу пацієнтам з хворобою COVID-19», – йдеться у повідомленні.

За оцінками прокуратури, сума привласнених грошей дещо менша, але також чималенька – 1,5 млн гривень.

За оцінкою прокуратури, слідство довело, що хворих на COVID-19 посадовець від медицини не лікував, але «гроші собі він таки вирішував нарахувати, оформлюючи це незаконними наказами».

Наразі колишнього головлікаря вже повідомили про підозру, вирішується питання обрання йому запобіжного заходу. Правоохоронці вважають, що це має бути тримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, у липні правоохоронці заявили про підозру стосовно привласнення державних коштів директором однієї з комунальних лікарень, який підозрюється у тому, що виписав собі премій на 600 тисяч гривень за «особливі заслуги в умовах війни». Місцеві соцмережі повідомляли, що мова йде про 75-річного (!) керівника Харківської міської лікарні № 25 В’ячеслава Вакуленка.