На 15 років ув’язнили зрадника, який підняв прапор рф над Вовчанськом

У Харкові за держзраду засудили 45-річного Дмитра Чигринова, кримінальника на прізвисько “Чиж, який працював на фсб та російську приватну військову компанію «вагнер». Також погодився очолити окупований рашистами Вовчанськ і підняв ворожий прапор над містом.

Про це Харків Times довідався з повідомлень Харківської обласної прокуратури та СБУ області.

“Після тимчасового захоплення міста він добровільно пішов на співпрацю з представником фсб та командиром підрозділу «вагнерівців». Кожен із них ставив зраднику різні завдання. Так, за вказівкою російської спецслужби зловмисник мав очолити Вовчанський район.”, – повідомили в СБУ.

Виконуючи завдання рашистів, “Чиж” організував незаконний збір підписів місцевих жителів за відставку діючого міського голови. «Заходи» були замасковані під видачу «гумдопомоги» з рф.

Надалі зрадник підняв російський прапор на флагштоці у центрі міста.

Подібні пропагандистські акції на користь країни-агресора він висвітлював на власному Telegram-каналі, а також коментував їх у прямих ефірах прокремлівських телеканалів.

Слідчі встановили інші злочині, скоєні Чигриновим:

– брав участь у викраденні представників Вовчанської громадиСаме за його наведенням у березні 2022 року рашисти вдерлися до будинку місцевого депутата і викрали його.

– за вказівкою «вагнерівця» зрадник «вибивав» гроші з місцевих фермерів за «використання землі». За кожен гектар вимагав до $50. З цієї суми – $20 за право сіяти та обробляти землю, а $30 – за можливість збирати врожай. У разі відмови – погрожував не лише блокуванням господарської діяльності, а й фізичною розправою. Таким чином протягом березня «Чиж» відібрав у фермерів та передав окупантам майже 10 млн грн.

– забезпечував рашистів паливом та продуктами харчування, а від вчителів місцевого ліцею вимагав викладати російською мовою і прибрати з навчальної програми теми про АТО.

Співробітники СБУ затримали зловмисника у вересні 2022 року під час стабілізаційних заходів у деокупованому Вовчанську. Судили Чигринова за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Максимальне покарання за такий злочин передбачає довічне ув’язнення.

Колегія суддів Київського районного суду м. Харкова призначила Чигринову покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. У судовому засіданні обвинувачений повністю визнав вину.

Як повідомляв Харків Times, у вересні 2022 року СБУ затримала 45-річного мешканця Вовчанська, відомого у кримінальних колах на прізвисько «Чиж», який допомагав ворогу захопити й окупувати місто.

Під час окупації Вовчанської громади злочинне угрупування на чолі з Чигриновим відбирало у місцевих мешканців автівки, сільгосптехніку, гроші. Деяких жителів бандити незаконно позбавляли волі та вимагали кошти. Правоохоронці задокументували понад 40 злочинів, скоєних цим угрупуванням.

Фото: СБУ у Харківській області.