Викрадали людей, технику, ліс – банда “Чижи” скоїла понад 40 злочинів під час окупації Вовчанська

Банда “Чижи” до складу якої входило вісім зловмисників, під час окупації міста Вовчанськ відбирала у місцевих мешканців автівки, сільгосптехніку, гроші. Деяких жителів бандити незаконно позбавляли волі та вимагали кошти. Правоохоронці задокументували вже понад 40 злочинів, скоєних цим угрупуванням.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції Харківської області.

За оперативною інформацією, очолив банду раніше засуджений 45-місцевий мешканець. З першого дня широкомасштабної війни рф проти України він перейшов на бік ворогів.  Зловминсик добровільно став так званим «головою тимчасової громадської адміністрації рф у місті Вовчанську».

“Разом зі своїми поплічниками допомагав окупантам здійснювати підривну діяльність проти України. Зловмисники під керівництвом ватажка разом з військовими рф займалися крадіжками, рейдерством із застосуванням насильства щодо місцевих підприємців, незаконно позбавляли їх волі та вимагали кошти”, – розповіли в поліції.

За словами старшого уповноваженого Управління карного розшуку ГУНП в Харківській області Максима Галковського, учасники злочинного угрупування “Чижи” займалися крадіжками сільськогосподарської техніки, продуктів харчування, паливно-мастильних матеріалів і матеріальних цінностей з місцевих фермерських господарств, АЗС та інших об’єктів.

“Спільно з російськими військовими, застосовуючи вогнепальну зброю, заходили до домоволодінь, підприємств, які знаходилися на тимчасово окупованій території, забирали все майно, яке їх цікавило, Тобто забирали все: від продуктів харчування до техніки, грошей, інших матеріальних цінностей, які становили для них інтерес”, – розказав Максим Галковський

Правоохоронці задокументували вже понад 40 злочинів, скоєних бандою “Чижи”. Ось деякі з них:

– крадіжка техніки сільськогосподарського значення, транспортних засобів з сільгосппідприємства;

– крадіжка продуктів харчування та інших матеріальних цінностей; техніки, грошових коштів з учбового закладу;

– вивіз в рф лісової продукції, яка належала місцевому підприємству;

– крадіжка паливно-мастильних продуктів з АЗС;

– крадіжка м’ясної продукції з подальшою реалізацією;

– крадіжка кількох тон цукру.

Тільки з одного підприємства учасники угурупування “Чижи” викрали 17 одиниць техніки, як легкової, так і сільгосптехніки. Частину викраденого вже повернули власникам.

Начальник кримінальної поліції відділу поліції №1 Чугуївського РУП Денис Солоха розповів, що на території одного з вовчанських підприємств знаходилася катівня. Кілька людей могли потрапити до катівні через дії членів злочинного угруповання.

“Безпосередньо проводилося катування струмом, катування водою. Велика кількість громадян звернулася до поліції після деокупації населеного пункту, звернулися з заявами щодо вчинення проти них кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним утриманням їх тут проти волі”, – розповів Денис Солоха.

Після деокупації Харківської області працівники Управління карного розшуку обласного ГУНП встановили місцезнаходження організатора і затримали його. Для проведення слідчих дій зловмисник переданий працівникам Управління СБУ в Харківській області.

Слідчими відкриті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 189 (вимагання), ч 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження), ч. 4 ст. 185 (крадіжка) КК України

Трьом членам банди повідомлено про підозру у скоєнні злочинів. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За інформацією Харківської обласної прокуратури на посаду очільника Вовчанська під час окупації претендував Дмитро Чигиринов на прізвисько “Чиж”. Він організовував збір підписів за відставку діючого міського голови м. Вовчанськ Анатолія Степанця, підіймав російських прапор на флагштоці біля Будинку культури у центрі Вовчанська. Також під час окупації здійснив низку грабежів, зокрема, одну з частин Нацгвардії, м’ясокомбінат, АЗС.

В Дмитра Чигиринова є молодший брат Михайло, який також радо зустрічав окупантів, здавав їм адреси проукраїнські налаштованих місцевих мешканців. Він організував розграбування військової частини Нацгвардії, складів “Вовчанського м’ясокомбінату”, приміщень цукрового заводу смт Білий Колодязь Чугуївського району. Після деокупації намагався сховатися у Харкові, де був затриманий українськими правоохоронцями.

Як повідомляв  Харків Times, СБУ затримала 45-річного мешканця Вовчанська, відомого у кримінальних колах на прізвисько «Чиж», який допомагав ворогу захопити й окупувати місто. Затриманий ще з травня перебував у розшуку за державну зраду.