Рада заборонила пов’язані з Росією географічні назви та імперську символіку

21 березня Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до Закону України “Про географічні назви” щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (№7253). Цей закон “не менш важливий, ніж ухвалений у 2015 році закон про декомунізацію”.

Про це Харків Times довідався з повідомлення народного депутата від “Європейської солідарності” Володимира В’ятровича.

За зміни до закону у другому читанні та в цілому проголосували 248 нардепів.

За словами В’ятровича, таким чином “зроблено вирішальний крок на шляху очищення України від маркерів “русского міра” і повної деколонізації нашого публічного простору”, і цей документ – “не менш важливий, ніж ухвалений у 2015 році закон про декомунізацію”.

Як пояснив колишній голова Українського інституту національної пам’яті, після того, як закон набуде чинності, звільнення українських міст і сіл від назв та пам’ятників, нав’язаних Росією, “стане всеосяжним і незворотнім і відбуватиметься у чітких правових рамках”.

“Ухвалений сьогодні закон визнає злочинною і засуджує російську імперську політику, забороняє її пропаганду та символи, визначає, що належить до цих символів, хто, як і в які строки видаляє їх з публічного простору”, – зазначив В’ятрович.

Закон ухвалили з метою повернення назв, які висвітлюють саме історію України, а не увічнюють радянську чи російську, йдеться в пояснювальній записці до закону.

Зокрема, забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта.

«Або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму. Зокрема, й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або тимчасово перебували на території держави-окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів», — додають в законі.

Як повідомляв Харків Times, Харківська міська рада на своїй сесії  28 лютого проголосували за перейменування 18 вулиць та провулків, прибираючи з карти міста згадки про росію та радянський союз.