СБУ затримала у Харкові проросійського хакера, який сприяв витоку інформації з держустанови (фото)

Співробітники СБУ затримали в Харкові хакера, який налаштував несанкціонований відеонагляд і прослуховування у службових приміщеннях державного органу, та сприяв витоку інформації. Він також організував онлайн-трансляцію панорами міста на популярному стрімінговому сервісі, який має багатомільйонну російську аудиторію.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

Особу зловмисника встановили кіберфахівці СБУ. Ним виявився 48-річний харків’янин, який є фахівецем у галузі відеоспостереження та мережевого обладнання.

“Зловмисник здійснив несанкціоноване втручання у систему відеонагляду в одному з державних органів на території Харкова, та отримав доступ до службової відео- та аудіоінформації. Цю систему відеонагляду чоловік монтував особисто ще до початку повномасштабної збройної агресії, однак незаконно налаштував можливість віддаленого спостереження і прослуховування у службових приміщеннях державного органу також і для себе.”, – розповів Владислав Абдула.

Також встановлено, що зловмисник встановив веб-камеру на багатоповерхівці на одному з найбільших проспектів Харкова та від початку війни здійснював онлайн-трансляцію панорами цієї частини міста у відкритому доступі. Трансляція здійснювалася на одному з популярних відеострімінгових сервісів, який має багатомільйонну російську аудиторію.

Наразі СБУ перевіряє можливу причетність харків’янина до співпраці зі російськими спецслужбами, зокрема, передачі їм інформації про переміщення української військової техніки, а також коригування ворожого вогню по місту.

За інформацією Нацполіції області, харків’янин має проросійську позицію.

“В ході перегляду його повідомлень у месенджерах та соціальних мережах встановлено, що він займав проросійську позицію та неодноразово в мережі Інтернет виправдовував здійснення агресії проти України”, – розповіли в Нацполіції.

Під час обшуку за місцем його мешкання у Харкові правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності та затримали зловмисника на підставі ст. 208 КПК України.

Затриманому повідомили про повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних мереж, вчинене під час дії воєнного стану) Такий злочин карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації дій затриманого за іншими статтями Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Харків Times, спіробітники СБУ затримали у Харкові місцевого мешканця, який передавав росісйським окупантам розвіддані про дислокацію та переміщення українських військ на території регіону.