В смт Шевченкове відновили демонтований під час окупації пам’ятник воїнам АТО

У смт Шевченкове Куп’янського району Харківської області декілька місяців ховали знесений за наказом окупаційної адміністрації пам’ятник воїнам АТО, а після звільнення – відновили.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Суспільного.

Пам’ятник було знесено 29 черня. Керував процесом призначений окупантами, так званий “голова” адміністрації смт Шевченкове Андрй Стрижко, який зараз переховується у росії. За наказом Стрижка місцеві робочі демонтували пам’ятник. Але зробили це обережно, не пошкодивши монумент, розповів голова Шевченківської громади Валерій Приходько.

“Хлопці, звичайні роботяги, його дуже обережно зняли і заховали. Він був схований за колишнім приміщенням селищної ради, у кущах. До 14 жовтня, Дня захисників та захисниць, ми його на місце поставили”, — сказав Валерій Приходько.

У селищі також планують відновити тризуб на стелі, яку разом з окупантами пошкодив Стрижко. Перед звільненням селища він втік до росії, а його син, підозрюваний у допомозі окупантам, затриманий і перебуває під вартою.

Втікач Стрижко з початку окупації добровільно перейшов на бік ворогів. За професією він коваль, але через зловживання алкоголем вважається місцевим маргіналом.

Під час окупації він настільки завзято нищив все українське, що на нього відкрили три кримінальні справи. Одна з них – за демонтаж пам’ятника воїнам АТО (ч. 3 ст. 297 КК України), друга – за наругу над Державним Гербом України (ч. 1 ст. 338 КК України). Також  Андрій Стрижко є підозрюваним у справі про колабораціонізм (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Як повідомляв Харків Times, 29 червня призначений окупантами так званий «голова» адміністрації смт Шевченкове Куп’янського району Харківської області за допомогою двох поплічників та техніки зніс пам’ятник воїнам АТО.

Оперативники встановили особу негідника, який у тимчасово окупованому селищі Шевченкове Куп’янського району Харківської області, разом зі знайомим зірвали з дошки пошани зображення тризуба.