Ексгумація в Ізюмі: в Офісі генпрокурора назвали кількість загиблих та їх стать

16-23 вересня з місця масового захоронення у лісі біля м. Ізюм ексгумовано 447 тіл загиблих: 425 цивільних осіб, серед яких 5 дітей, та 22 військовослужбовці ЗСУ.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Офісу генпрокурора України.

«По кожному ексгумованому тілу слідчими вже призначені судово-медичнi експертизи. Ми очікуємо на їх результати і будемо вживати всіх необхідних заходів для встановлення обставин загибелі людей та покарання російських військових», — зазначив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Серед загиблих цивільних 215 жінок та 194 чоловіка. Стать 11 ексгумованих тіл встановити наразі не вдалося, повідомив начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківської області Сергій Болвінов.

У померлих виявили тілесні ушкодженя у виді мінно-вибухових травм, осколкових, вогнепальних та колото-різаних поранень. У декількох із загиблих були зв’язані руки, переломані кістки, у низки померлих — мотузка на шиї.

За інформацією Сергія Болвінова, у багатьох загиблих відсутні кінцівки, водночас зафіксовані травми голови та грудної клітини, поранені або відсутні геніталії.

Проводиться досудове розслідування у рамках кримінального провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Як повідомляв Харків Times, в Ізюмі правоохоронці почали ексгумацію 450 похованих у лісосмузі тіл, які носять сліди насильницької смерті, а часом і тортур. Серед тіл є дитячі.

В Ізюмі з місця масового поховання з 16 по 19 вересня ексугумували 146 тіл, переважна більшість з яких – це цивільні особи.

На звільнених територіях Харківської області правоохоронці виявили 10 катівень, де російські військові знущалися над українцями. Шість з них знаходилися в Ізюмі.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що на деокупованих територіх області виявлено ще три місця масового поховань.