Нові правила сплати за електроенергію у Харкові та Харківській області

Прийнятий 19 лютого 2019 року закон «Про ринок електричної енергії» змінив умови постачання енергетичних послуг населенню. Тепер за подачу електроенергії в оселі українців відповідальні інші організації. Чи позначилося це на правилах оплати і як тепер сплачувати за світло харків’янам — докладніше у нашій статті.

Важливі зміни

У цьому році в Україні були змінені функції підприємств, які раніше займалися енергопостачанням. Відповідальні за це до 19 лютого обленерго після реформи будуть займатися розподілом електричної енергії, а енергопостачання тепер є задачею інших організацій.

Хто буде новим постачальником послуг у Харкові

Місце АТ «Харківобленерго» зайняло ЗАТ «Харківенергозбут», яке буде постачати електроенергію городянам і жителям області. У функції цієї організації входить надання електроенергії побутовим користувачам і обслуговування клієнтів з питань розрахунків за послуги та умов оплати.

Чи потрібно укладати договір з новим постачальником

Незважаючи на зміни, пов’язані з ринком електроенергії в Україні, для звичайного користувача все залишилося без суттєвих змін. Оформлення договору з компанією-оператором розподільної системи та з постачальником послуг являє собою спрощену процедуру.

Споживачам не потрібно особисто заповнювати бланки і надавати їх енергетичній компанії. Все, що потрібно, — це продовжувати користуватися електричною енергією та регулярно платити за неї. Якщо користувач виконує ці правила, це означає, що він погоджується з умовами нового договору. Таким чином, його автоматично підключать до послуг оператора-постачальника та до енергорозподільчої компанії.

Терміни оплати

Після реформи змінилися також терміни сплати за послуги. Згідно нових правил, сплачувати за світло потрібно до 20 числа місяця, який йде наступним після розрахункового. Побутовий споживач повинен оплатити квитанцію протягом 10 робочих днів, непобутовий — протягом 5. Договором можуть бути передбачені інші терміни, але у будь-якому разі вони не мають перевищувати 20 днів від моменту завершення розрахункового періоду.

Де і як сплачувати

Оплатити послуги ви можете будь-яким зручним для вас способом: в касах банку та пошти, через банківські додатки та за допомогою платіжних систем, що працюють в онлайн-режимі, наприклад, easypay.ua. Такі сервіси дозволяють швидко, безпечно та з мінімальною комісією зробити будь-який комунальний платіж.
Щоб заплатити за світло за допомогою онлайн-сервісу, потрібно зайти на сайт, ввести свій логін і пароль, вибрати необхідну послугу з каталогу і натиснути «Сплатити». В середньому ваш платіж буде оброблятися від 15 хвилин до 3 робочих днів.

Чому сплачувати комунальні платежі через інтернет — це зручно

  • Висока швидкість зарахування коштів.
  • Захист даних користувача.
  • Зрозумілий і сучасний інтерфейс.
  • Можливість оплати всіма банківськими картками і віртуальним гаманцем.
  • Захист від втрати даних і злодійства.
  • Зручність та економія часу.

Якщо у вас є реквізити, ви можете оплатити послугу з будь-якої точки світу в будь-який час дня і ночі. Але будьте уважні: якщо ви вперше користуєтеся платіжними системами для оплати світла, при формуванні платежу не забудьте додати у форму нові дані постачальника. Їх ви завжди можете знайти у квитанції.