Суд скасував арешт квартир у ЖК “Куликівському” у Харкові

Суд закрив провадження за позовом прокуратури про незаконне будівництво багатоповерхівки на вул. Куликівській, 32 з процесуальних підстав. Після чого арешт квартир у ЖК було скасовано автоматично.

Про це Харків Times дізналися з повідомлення Харківського антикорупційного центру із посиланням на рішення Господарського суду Харківської області від 11 січня 2022 року, яке виніс суддя Іван Жигалкін.

До суду щодо незаконного будівництва багатоповерхівки на Куликівській, 32 подала прокуратура. Зокрема, вона вимагала відміни реєстрації повідомлень про початок виконання будівельних робіт та декларацій про готовність об’єкта до експлуатації.

За даними прокуратури, у Харкові збудовано багатоповерховий житловий будинок під виглядом реконструкцій окремих квартир, що характеризується “неналежним класом наслідків”.

Зокрема, згідно з абз. 13 год. 5 ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», до незначних наслідків (СС1) не можуть бути віднесені житлові будинки заввишки понад чотири поверхи.

Встановлено, що всупереч вимогам законів України «Про архітектурну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності» замовник будівництва не має ані дозволу на виконання будівельних робіт, ані належним чином затвердженого проекту, ані містобудівних умов та обмежень для забудови земельної ділянки.

Будівництвом цього комплексу займається компанія Turkish Development.

Позов був поданий на користь міськради, зокрема Департаменту територіального контролю та земельних відносин Харківської міської ради.

У ролі відповідача виступають ФОП Міца Вікторія Євгенівна та ТОВ “Куликовський”.

Історія розпочалася у червні 2019 року, коли земельну ділянку площею 0,1 га на вул. Куликівській, 32 міськрада виділила харків’янці Наталі Гусар.

Потім, як відомо з матеріалів судових справ, у серпні 2020 року у Гусару цю земельну ділянку викупив інший харків’янин, Валерій Костюковський. Костюковський вніс цю ділянку як статутний внесок у засноване ним харківське ТОВ “Куликовський”. Потім фірму було переоформлено на третю харків’янку – Вікторію Міцу. Надалі квартири в ЖК оформляли або на неї, або на її ТОВ.

Після свят суддя Жигалкін знайшов процесуальні підстави, за якими закрив провадження за позовом прокуратури.

Юрист ХАЦ Володимир Рисенко виділив дві підстави, з яких закрили провадження.

По-перше, суддя вважає, що позов має розглядатися в порядку цивільного судочинства, тому що ФОП Міца в даному випадку не підприємець, а фізична особа, оскільки ця ФОП не веде підприємницьку діяльність, пов’язану з будівництвом житла. Отже, господарський суд розглядати цю справу не може.

По-друге, минулого року депутати міської ради ліквідували Департамент терконтролю та земельних відносин, а позов подавався в його інтересах, тому суд закрив справу через ліквідацію юридичної особи, на користь якої подано позов.

А потім скасували арешт на квартири.

Тобто суд не розглядав справу по суті, а закрив за процесуальними підставами.

У 2021 році у своєму розслідуванні для Bihus.Info журналіст ХАЦ Павло Новік розповів про порушення законодавства під час будівництва цього ЖК. Зокрема, Харківська міська рада майже рік не могла зупинити будівництво 18-поверхівки на Куликівській, 32.

Щодо судді Жигалкіна, то він брав участь у кооперативній схемі розпилу землі у Харкові. Так, Іван Жигалкін до 2011 року перебував у засновниках одразу п’яти кооперативів, які безкоштовно отримали землю від міста.

ТОВ “Туркіш Девелопмент” зареєстровано у 2019 році. Засновниками підприємства у рівних частках зазначені Угурал Рамазан з Туреччини, а також харків’яни Костянтин Альперович та Сергій Чорноморець.

У січні 2022 року було зареєстровано ТОВ Туркіш Девелопмент-1, де директором є той самий Олександр Сорочинський, а засновник один — Угурал Рамазан.

Як повідомляв Харків Times, восени 2021 року Київська окружна прокуратура Харкова подала позов до суду, щоб оскаржити будівництво багатоповерхового житлового будинку в центрі міста, виконане під виглядом реконструкції квартир.

Господарський суд Харківської області наклав арешт на квартири у 18-поверховому будинку на вулиці Куликовській, 32.