У Харкові осквернили відновлену меморіальну дошку мовознавцю Юрію Шевєльову (фото)

У Харкові вандали осквернили відновлену меморіальну дошку мовознавцю Юрію Шевельову на будинку «Саламандри» по вулиці Сумській, 17, де мешкав учений у 1915-1943 роках. Монумент атакували за п’ять днів після його відновлення.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення харків’янки Галини Гришиної у Facebook.

“Важко уявити людей, які гадять там, де живуть? Від куди можна їхати 5 днів? Хм, і це на тлі інформації про повернення Оплоту”, – написала харків’янка.

Відновлену дошку, яка є точною копією, розбитої у 2013 році, закидали яйцями. Під дошкою на стіні будинку вандали намалювали червоною фарбою перекреслену свастику.

У прес-службі Нацполіції області повідомили, що про пошкодження меморіальної дошки поліцейські також дізналися з соціальних мереж і тепер перевіряють повідомлення.

Із заявами безпосередньо до поліції наразі ніхто не звертався.

Для перевірки інформації на місце виїжджала слідчо-оперативна група Харківського райуправління поліції №3. Поліцейські провели огляд місця події.

Інформація зареєстрована в Єдиному обліку заяв та повідомлень ХРУП №3, триває перевірка. В даний час встановлюються всі обставини події та причетні до неї особи.

Активісти обіцяють відчистити дошку та зафарбувати свастику сьогодні, 27 січня, одразу після того, як слідчі зберуть усі необхідні їм дані.

Дошка Юрію Шевельову була відкрита на цьому ж будинку 3 вересня 2013 року. Але 25 вересня 2013 року Харківська міська рада прийняла рішення скасувати дозвіл топонімічної комісії на встановлення дошки й демонтувати її. Після цього дошка була знищена титушками. Студент-юрист Ростислав Небельський звернувся до суду з позовом про скасування рішення міськради. 19 листопада 2013 року Дзержинський районний суд міста Харкова відмовив в задоволенні позову. Після низки судових рішень 25 грудня 2014 року Харківський апеляційний адміністративний суд постановив рішення Харківської міської ради та розпорядження Харківського міського голови Геннадія Кернеса визнати незаконними та скасувати.

Юрій Шевельов – мовознавець, історик української літератури, літературний і театральний критик, активний учасник наукового та культурного життя української еміґрації. Професор Гарвардського, Колумбійського університетів, Іноземний член НАН України (1991 р.), президент Української вільної академії наук, член низки наукових товариств. Почесний доктор Альбертського, Лундського, Харківського університетів та Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Автор низки фундаментальних мовознавчих праць, створив науково обґрунтовану періодизацію хронології історії української мови. Народився у 1908 р. у Харкові, 1931 року закінчив Харківський університет, там же захистив 1939 року кандидатську дисертацію. Працював викладачем, потім доцентом Інституту журналістики і Харківського університету. Під час німецької окупації Харкова дописував надрукував 20 статей на мовознавчі та історичні теми у газеті “Нова Україна”, що виходила у Харкові. У 1941-1943 рр. був завідувачем кафедри української філології та працював на технічній посаді в Харківській міській управі, а згодом – у відділі освіти, де укладав підручники з історії України. У 1943 р. переїхав до Львова, восени 1944 р. – до Німеччини. Викладав у Лундському університеті (Швеція), згодом – у Гарвардському та Колумбійському університетах (США). У 2000 році нагороджений Національною премією України імені Тараса Шевченка. Помер у 2002 році в Нью-Йорку.

Як повідомляв Харків Times, 22 січня в Харкові відкрили відновлену меморіальну дошку мовознавцю Юрію Шевельову на будинку «Саламандри» на вулиці Сумській, 17, де жив учений у 1915-1943 роках. Вона є точною копією дошки, відкритої у 2013 році та згодом знищеної «тітушками».