Справа про вимагання $250 тис: кримінальному авторитету передали фальшиві долари

Фото: npu.gov.ua

Затриманий у центрі Харкова за підозрою у вимаганні $250 тисяч кримінальний авторитет протягом півтора місяця переслідував свою жертву, вимагаючи виплатити неіснуючий борг. Його було затримано 17 січня на проспекті Науки в Харкові при отриманні $150 тисяч, дві третини з яких були фальшивими.

Про це Харків Times дізнався з рішення Дзержинського райсуду Харкова, на якому обрали запобіжний захід затриманому.

За інформацією слідства, гроші він вимагав у підприємця, одного із засновників зареєстрованого у 2010 році ТОВ “Науково-виробнича фірма “Бархан”. Основний вид діяльності підприємства – розробка гравійних та піщаних кар’єрів, видобуток глини та каоліну.

У 2021 році зловмисник дізнався, що його майбутня жертва – фігурант кримінального провадження. Його звинувачують одразу у кількох правопорушеннях: вимаганні, незаконному позбавленні волі чи викраденні людини, угоні транспорту, і справу вже розглядає Харківський райсуд. Після цього зловмисник вирішив вимагати у підприємця гроші, погрожуючи фізичним насильством та позбавленням волі.

Перша зустріч, під час якої кримінальний авторитет вимагає віддати $250 тисяч, відбулася вдень 2 грудня 2021 року в центрі Харкова. Приблизно о 13:15 зловмисник їхав в Hyundai Tucson площею Свободи та біля Палацу дитячої та юнацької творчості побачив Audi, що належить потерпілому. Він впритул під’їхав до легковика і підпер своїм автомобілем водійські двері Audi. Коли власник прийшов до авто, зловмисник вимагає віддати гроші. При цьому погрожував, що під його впливом Харківський райсуд засудить підприємця до ув’язнення, і той не вийде з місць ув’язнення.

Наступні сеанси вимагання та залякування, за інформацією слідства, відбулися 10 та 13 грудня. Під час зустрічі 13 грудня зловмисник заявив, що зробить усе, щоб 4 лютого Харківський райсуд узяв підприємця під варту.

15 січня зловмисник повторив свої вимоги ще одному співзасновнику фірми “Бархан” та призначив місце та час передачі грошей. $150 тисяч йому мали передати 17 січня, приблизно о першій годині дня в ресторані “Аргентина Гриль”.

“Він отримав від ОСОБА_2 частину обумовлених грошових коштів, а саме $50 тисяч, що згідно з офіційним курсом Національного банку України станом на 17.01.2022 становило 1 405 500 гривень України та несправжні імітаційні кошти, що імітують кошти у розмірі $100 тисяч”, – у рішенні суду.

Прокурор у судовому засіданні просив суд обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів. Своє клопотання він аргументував тим, що підозрюваний – уродженець РФ – може ховатися від слідства. Крім цього, перебуваючи на волі, зловмисник може чинити тиск на свідків та потерпілого.

Суд погодився з аргументацією прокурора та ухвалив взяти підозрюваного під варту на строк 60 днів до 17 березня 2022 року.

За інформацією Police Control Ukraine, затриманий – місцевий кримінальний авторитет на прізвисько Гончарік (Гончаренко Михайло Юрійович). Він був “бізнес-партнером” кримінального авторитета Князя (Вадима Казарцева).

Згідно з даними відкритих джерел, співзасновником та директором ТОВ “НВФ “Бархан” щодо якого відбувається розгляд у Харківському райсуді, є Руслан Колядинський.

Як повідомляв Харків Times, 17 січня на проспекті Науки в Харкові оперативники затримали 54-річного харків’янина, який вимагав у підприємця $250 тисяч фейкового боргу.

Служба безпеки України викрила у Харкові потужне організоване злочинне угруповання, відоме за кримінальним прізвиськом його лідера Князя (Вадим Казарцев, 1960 року народження – Харків Times), яке тероризувало три області. Четверо лідерів та активних учасників ОЗУ були затримані 23 липня.

Сам Вадим Казарцев, за неофіційними даними, помер від раку в одній з європейських клінік в жовтні 2020 року.

Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно п’яти учасників організованого угруповання, яке діяло під керівництвом кримінального авторитета Князя на території Харкова та Харківської області.