Кремль готує у лідери України харків’янина Євгена Мураєва — МЗС Великобританії

Міністерство закордонних справ Великобританії заявило, що Росія після вторгнення в Україну планує встановити проросійське керівництво, а потенційним лідером бачить харків’янина, колишнього нардепа, власника телеканалу «НАШ» Євгена Мураєва.

Про це Харків Times дізнався з заяви МЗС Великобританії.

У заяві йдеться, що британські дипломати володіють інформацією про план російського уряду встановити проросійського лідера в Києві на тлі ймовірного повномасштабного вторгнення в Україну.

«В якості потенційного кандидата розглядається колишній народний депутат України Євген Мураєв», — йдеться в документі.

Крім того, у Великій Британії заявили, що багато колишніх українських політиків (наприклад, колишній перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов; керівник Адміністрації президента-втікача Януковича Андрій Клюєв; прем’єр-міністр України у 2010-2014 Микола Азаров) підтримують зв’язки з російськими спецслужбами.

Деякі з них контактують з офіцерами російської розвідки, які беруть участь у плануванні нападу на Україну, заявили у Великій Британії.

Міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс заявила, що ця інформація «проливає світло на масштаби російської діяльності, спрямованої на підрив України, і дає змогу зрозуміти мислення Кремля».

«Позиція Великобританії щодо України також зрозуміла. Ми однозначно підтримуємо її суверенітет та територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим. Україна — незалежна, суверенна держава», — йдеться у заяві.

Водночас сам Євген Мураєв (народний депутат України 7-го та 8-го скликань, колишній голова Зміївської райдержадміністрації Харківської області, власник проросійського телеканалу «НАШ» та екс-власник телеканалу NewsOne) категорично відкидає саму можливість своїх взаємин із російською владою.

Коментар Мураєва з цього приводу розмістив ресурс «Страна»: «Я з 2018 року під санкціями Росії через конфлікт з Медведчуком. У моєї сім’ї там заарештовано активи. Як у британських спецслужб і Форін Офісу це поєднується з тим, що мене нібито хоче Росія призначити главою «окупаційного уряду» — це питання до містера Біна».

У МЗС РФ заяву британців очікувано назвали дезінформацією та провокацією.

Згодом джерела CNN заявили, що американська розвідка підтвердила інформацію про наміри Кремля встановити в Україні проросійського лідера.

Як повідомляв  Харків Times, у 2019 році Євген Мураєв балотувався у президенти України від партії «Наші», але знявся з реєстрації в ЦВК на користь Олександра Вілкула. Того ж року він балотувався до Верховної Ради від партії «Опозиційний Блок» як безпартійний.

Тоді ж НАЗК за повної перевірки декларацій народного депутата Євгена Мураєва виявило ознаки умисного декларування недостовірної інформації на суму близько мільйона гривень. А за кілька місяців СБУ запідозрило Мураєва у держзраді.