Прокуратура вимагає повернути державі майже 600 гектарів у Чугуївському районі

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Прокуратура вимагає повернути земельні ділянки площею 582 га та вартістю понад 290 млн грн, які незаконно віддало в оренду дослідне господарство.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Чугуївська окружна прокуратура Харківської області подала позов до суду про визнання недійсним договору та повернення земельних ділянок у власність держави.

Встановлено, що у травні 2021 року між ДП «Дослідне господарство «Борки» Інституту овочівництва та баштанництва НААН України та товариством з обмеженою відповідальністю нібито укладено договір про сівбу, вирощування та збирання сільськогосподарської продукції на землях площею понад 582 га та вартістю понад 290 млн грн.

Проте державне підприємство не давало згоди на укладання зазначеної угоди.

Цей договір належить до уявних угод, оскільки, судячи з його змісту, висловлює лише волю сторін укласти саме договір оренди землі.

За умовами угоди, всі посіви на полях, а також вирощена сільськогосподарська продукція вважаються власністю ТОВ. Отже, всі корисні властивості особливо цінних земель державної власності винятково з метою отримання прибутку використовує суб’єкт підприємницької діяльності.

Водночас, відповідно до Земельного кодексу України, державне підприємство не має права розпоряджатися наданими йому у користування землями, передаючи їх в оренду, оскільки таким правом наділений лише власник землі або уповноважена ним особа.

Зазначені обставини стали підставою для направлення позову до Господарського суду Харківської області.

Наразі відкрито провадження у справі.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура оскаржує передачу фермеру 366 га землі в Ізюмському районі.