Директора шахти в Ізюмському районі підозрюють у незаконному видобуванні вугілля на 6 млн грн

Фото: khar.gp.gov.ua

Слідчі повідомили про підозру директору шахти в Ізюмському районі, де незаконно добували вугілля.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Досудове розслідування встановило, що директор, “не маючи спеціального дозволу на видобуток надр загальнодержавного значення та гірничого відводу, робив незаконний видобуток кам’яного вугілля.”

На думку слідства, підозрюваний порушив ст. ст. 66, 125, 164 Земельного кодексу України, ст. 51 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, ст. 56 Кодексу України “Про надра”.

Завдані незаконним видобуванням збитки склали понад 5,8 млн грн.

Проводиться розслідування за фактами порушення правил використання надр, що створило небезпеку для довкілля, та незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення (ч. 2 ст. 240 КК України).

Підозрюваному загрожує покарання у вигляді штрафу від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 000 грн. до 85 000 грн.) або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий термін.

Досудове розслідування проводять слідчі Ізюмського районного управління поліції ГУНП у Харківській області, оперативний супровід здійснюють працівники Управління стратегічних розслідувань у Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України та Управління СБ України у Харківській області.

Як повідомляв Харків Times, 15 липня 2021 року Біля села Петрівське Ізюмського району Харківської області правоохоронці виявили ділянку, на якій без документів на право користування землею, здійснювався видобуток кам’яного вугілля. Оперативники провели огляд зазначеної місцевості та взяли зразки ґрунту, вугілля та води. Також було вилучено чорнову документацію та журнали обліку.

Правоохоронці Харківської області прикрили діяльність ще одного кар’єру, де незаконно добували пісок. Примітне, що про цей кар’єр стало відомо в ході розслідування діяльності тих самих фігурантів на території, що належить Харківському аграрному університету ім. В. В. Докучаєва.

У Дергачах робили цеглу з незаконно видобутої глини.

У Валках приватна фірма добувала глину на сільгоспугіддях.