Махінації з нерухомістю у центрі Харкова – слідчі провели обшуки у сім’ї екс-глави облради Чернова

Фото: Телеканал 24

У Харкові розслідують кримінальне провадження за фактом незаконного привласнення приватними особами будівлі на вулиці Чернишевська, 78, що знаходиться у комунальній власності.

Про це Харків Times повідомив спікер Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб заволоділа комунальним майном, розташованим по вул. Чернишевська, 78. Надалі зазначене майно було переоформлено нотаріусом на третю особу”, – розповів Дмитро Чубенко.

Він додав, що за цією адресою розташовані нежитлові приміщення підвалу площею 268,8 м2.

У квітні 2021 року було відкрито кримінальне провадження за фактом шахрайства, вчинене в особливо великих розмірах (ч.4 ст.190 КК України) та щодо нотаріуса за фактом зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги (ч.1 ст.365-2 КК України).

У рамках розслідування кримінального провадження сьогодні, 18 січня, оперативники провели обшуки у сина колишнього голови Харківської облради Сергія Чернова.

“Всі об’єкти, де проводився обшук, належать сину екс-чиновника. Наразі про підозру нікому не повідомляли”, – розповів Дмитро Чубенко.

За його словами, слідство встановлює всіх причетних до шахрайства.

“Наразі у слідства відсутні будь-які дані про причетність колишнього голови обласної ради до подій, що розслідуються”, – сказав Дмитро Чубенко.

За його словами, наразі триває експертиза щодо визначення вартості майна.

Досудове розслідування проводять слідчі слідчого відділу ХРУП 1 ГУНП в Харківській області. Управління СБУ в Харківській області здійснює оперативний супровід.

Про обшуки в офісі Сергія Чернова повідомив сьогодні, 18 січня, харківський Telegram-канал ТруХа. Як докази в паблику були оприлюднені фото з місця проведення слідчих дій.

Судячи з фото, в обшуку брали участь працівники СБУ. На запитання журналістів, як фото обшуку опинилися в Telegram-каналі, у прес-службі СБУ Харківської області не відповіли.

Колишній голова Харківської облради Сергій Чернов підтвердив, що сьогодні вранці додому, де мешкає його родина та в офіс на вулиці Сумській, прийшли силовики з обшуками, повідомляє Суспільне.

Сергій Чернов стверджує, що закон не порушував та пов’язує події з політичними опонентами. Ким саме не уточнив. Також він повідомив, що підозри не бачив.

Він назвав порушенням таємниці слідства публікацію у Telegram фото обшуків.

“Навіщо це правоохоронці роблять, тим паче, що є таємниця слідства? Це порушення закону. Я думаю, прокуратура на це має реагувати”, – сказав Чернов.

За даними відкритих джерел, у колишнього голови Харківської облради Сергія Чернова та його дружини Світлани Чернової є дорослий син Дмитро. Він має частку (90%) у статутному фонді фермерського господарства “Сейлор” та у ТОВ “Перемога 2016” (33,34%), яке займається вирощуванням зернових культур (крім рису), бобових культур та насіння олійних культур.

Довідково: Сергій Чернов очолював Харківську облраду з 2008 року. На місцевих виборах 2020 року був обраний депутатом облради від “Блоку Кернеса”.