Лижний курорт замість сміттєвого полігону в Дергачах: стали відомі подробиці (фото)

На місці старого сміттєвого полігону під Харковом відкриють навчальний екоцентр. Комунальники та їхні партнери розповіли, що планується створити кілька трас для різних видів дозвілля, підйомники для дорослих та дітей, паркування та інші об’єкти інфраструктури.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міськради.

Сьогодні, 18 січня, керівництво КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» зустрілися на полігоні з представниками компанії Neveplast (Італія), що виробляє сертифіковане покриття, ковзати яким можна, як по снігу.

Як повідомив директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко, у планах підприємства відкрити на місці рекультивованого полігону навчальний екоцентр для школярів, студентів та викладачів, щоб навчати харків’ян та гостей міста основам еко-культури.

«Ми не хочемо говорити, що це гірськолижний курорт, скоріше, це навчальний центр, комплекс, створений для того, щоб люди бачили, куди діваються продукти їхньої життєдіяльності, чому важливо економно споживати усе та впроваджувати роздільний збір сміття. Люди побачать, що відходи займають площі, де навіть можна побудувати лижні спуски. Ми покажемо, що українські полігони потрібно рекультувати та давати їм нове життя», — сказав Юрій Суярко.

За його словами, планується побудувати коротку навчальну трасу, трасу для профі, спуск з перешкодами для сноубордистів та три дитячі траси для катання на надувних санках (тюбах). Також буде облаштовано підйомник для дорослих та спеціальний дитячий стрічковий підйомник.

Як розповів менеджер з продажу компанії Neveplast Ольмо Балліні, розглядається варіант створення великої траси завдовжки 232 м та навчальної – 100 м. На них використають нову розробку фірми – покриття free ski.

«Воно дає відчуття катання на снігу, що щойно випав. Також таке покриття підходить для людей, які займаються карвінгом (техніка катання з виконанням послідовних різаних поворотів). Кататися на ньому можна цілий рік незалежно від погоди – у сніг, дощ чи сонячним літом», – розповів менеджер Neveplast.

Компанія вже має досвід участі в подібних проектах: Neveplast допомагав у створенні гірськолижного спуску на місці сміттєпереробного заводу в Копенгагені. Також покриття компанії застосовували у Сербії та інших країнах.

Крім того, навколо спусків планується облаштувати відповідну інфраструктукру: паркомісця, пункт прокату спорядження, можливо, невелике кафе тощо. Будівельні роботи мають розпочатися навесні.

Як повідомляв кореспондент Харків Times, на рекультивованому полігоні планується звести всесезонну гірськолижну трасу. Наразі розробляється проектна документація та ведуться переговори з потенційними партнерами.

В рамках рекультивації старий полігон ТПВ укрили геомембраною, зверху поклали фільтраційний шар та насипали ґрунт. Пізніше там висадили дерева та кущі.