Війна в Україні: порушень режиму тиші не було, але помічено нову техніку

Минулої доби, 15 січня, та станом на 7:00 поточної доби з боку російсько-окупаційних військ порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Проте українська сторона СЦКК повідомляє про чергові факти порушень Мінських домовленостей на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Виявлено розміщення 275 одиниць техніки там, де її не було.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-центра Операції Об’єднаних сил станом на 7:00.

Минулої доби додатково виявлено та зафіксовано появу на тимчасово окупованій території 275 одиниць військової техніки збройних формувань РФ, яка розміщена з порушенням Мінських домовленостей.

Зокрема, у зоні дій «1 армійського корпусу» розміщено 37 одиниць озброєння та військової техніки:

  • з порушенням лінії відведення у районі Новоселівки (31 км від лінії зіткнення) – танки невстановленого типу (7 одиниць);
  • з порушенням районів зберігання у районі Тернового (57 км від лінії зіткнення) – танки невстановленого типу (7 одиниць);
  • військова присутність у зоні безпеки у районі Тернового (57 км від лінії зіткнення) – САУ (9 одиниць), ББМ (14 одиниць).

У зоні дій «2 армійського корпусу» розміщено 238 одиниць озброєння та військової техніки:

  • з порушенням лінії відведення у районах:

Бугаївка (37 км від лінії зіткнення) – 2С1 «Гвоздика» 122 мм (14 одиниць), Д-30 122 мм (12 одиниць);

Садовий (57 км від лінії зіткнення) – артилерійська установка, що буксирується (6 одиниць);

  • з порушенням районів зберігання:

Бугаївка (37 км від лінії зіткнення) – Т-72 (1 одиниця), Т-64 (13 одиниць);

Шимшинівка (27 км від лінії зіткнення) – танки невстановленого типу (10 одиниць);

Міусінськ (62 км від лінії зіткнення) – САУ (15 одиниць), буксирована артилерійська установка (10 одиниць), танки невстановленого типу (19 одиниць);

  • військова присутність у зоні безпеки в районах:

Бугаївка (37 км від лінії зіткнення) – РРС (2 одиниці), Р-142 (1 одиниця), Р-145 (2 одиниці), ББМ (44 одиниці), 9К35 «Стріла-10» (3 одиниці);

Міусінськ (62 км від лінії зіткнення) – РСЗВ (3 одиниці);

Садовий (57 км від лінії зіткнення) – РСЗВ (2 одиниці);

Шимшинівка (27 км від лінії зіткнення) – ББМ (27 одиниць).

Порівняно з минулою добою було виявлено додаткові озброєння та військова техніка РФ у районах Шимшинівки, Міусинська та Садового.

Робота СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях супроводжувалась перешкодами з боку збройних формувань Російської Федерації.

Так, вівся вогонь зі стрілецької зброї у напрямку БПЛА СММ малого радіусу дії, коли апарат пролітав над районом Василівки. Під час цього польоту БПЛА СММ малого радіусу дії також зазнавав впливу перешкод сигналу GPS.

Крім того БПЛА СММ малого радіусу дії зазнавали впливу перешкод сигналу GPS під час польотів поблизу Василівки, Каштанового та Калинового.

«Зафіксовані порушення з боку ВФ РФ свідчать про систематичне створення ними передумов для подальшої ескалації напруги на лінії зіткнення. А також спроби приховати свою злочинну діяльність від міжнародних спостерігачів», — йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Харків Times, 14 січня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано два порушення режиму припинення вогню, одне — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.