Авіакатастрофа АН-26: справу розгляне Чугуївський райсуд

Прокурорами Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил направлено до Чугуївського міського суду Харківської області обвинувальний акт щодо шести колишніх військових чиновників у справі аварії військового літака АН-26Ш під Чугуєвом, яка сталася 25 вересня 2020 року.

Про це Харків Times повідомили в Офісі генпрокурора.

За інформацією слідства, обвинуваченими у справі стали Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України, командир військової частини А4104 та два його заступники, керівник польотами на аеродромі «Чугуїв» і, на той час, виконуючий обов’язки начальника Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба.

Слідство встановило, що обвинувачені не забезпечили безпеку польотів на довірених ним напрямках.

“Крім того вони порушили правила підготовки та проведення польотів. Їх недбале ставлення до військової служби призвело до катастрофи літака АН-26 у вересні 2020 року поблизу м. Чугуїв Харківської області. Тоді загинуло 26 військовослужбовців.”, – повідомили в Офісі генпрокурора.

Судитимуть їх за фактами порушення правил підготовки та проведення польотів та недбалого ставлення до військової служби (ст. 416, ч. 3 ст. 425 КК України).

Досудове розслідування з кримінального провадження здійснювалося слідчими ДБР.

Як повідомляв Харків Times, на борту літака знаходилося 27 військових, 25 з них загинули під час катастрофи. Один курсант, що отримав 90% опіків тіла, помер наступного дня у лікарні.

Единий, хто вижив після падіння військового літака АН-26, курсант ХНУПС Володимир Золочевський, після падіння намагався врятувати свого товариша.

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція партії “Слуга народу”) під час брифінгу 30 вересня заявила, що комітет планує передати правоохоронцям інформацію щодо можливих системних порушень у Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Кожедуба, які мали місце ще до катастрофи літака Ан-26Ш.

Міноборони повідомило 23 жовтня, що начальника Харківського національного університету Повітряних сил Олександра Турінського усунуто від виконання службових обов’язків до остаточного офіційного встановлення всіх обставин та причин катастрофи.

28 жовтня Урядова комісія з розслідування катастрофи Ан-26Ш, яка сталася 25 вересня під Чугуєвом, офіційно оприлюднила результати роботи і назвала причини трагедії. Згідно з висновками комісії, причина катастрофи – системні порушення правил виконання польотів в ХНУПС ім. Кожедуба.

Під час розслідування причин та обставин авіакатастрофи було проведено понад 150 різних експертиз.