Мобільна «Дія» працює, урядові сайти відключили спецслужби

Фото: suspilne.media

Кіберполіція, СБУ та Держспецзв’язку встановлюють причетних до кібератак на сайти державних структур. Частина ресурсів відновила свою роботу, іншу частину відключено спеціально.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції.

Сьогодні вночі було здійснено атаку хакерів на урядові сайти. На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. При цьому контент сайтів не змінено та витоку персональних даних не відбулося.

Щоб не допустити поширення атаки на інші ресурси та локалізувати технічну проблему, тимчасово призупинено роботу інших урядових сайтів.

Наразі Департамент кіберполіції спільно з Держспецзв’язку та Службою безпеки України збирають цифрові докази та встановлюють причетних до кібератак.

Більшість атакованих державних ресурсів вже відновлено, інші будуть доступні найближчим часом.

Вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 361 КК (Несанкціоноване втручання у роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж або мереж електрозв’язку).

На додачу до цього у Мінцифри повідомили, що мобільний додаток «Дія» працює в штатному режимі. «Дія», пояснили в міністерстві, безпечний продукт, який не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Портал «Дія» вимкнено, як і низку інших урядових сайтів. Це потрібно для локалізації проблеми.

Як повідомляв Харків Times, в Україні вночі хакери атакували сайти міністерств та Кабміну.