Прокуратура вимагає повернути місту ділянку на Журавлівці

Ілюстративне фото

Прокуратура вимагає повернути земельну ділянку вартістю понад 45 млн грн у відання територіальної громади. Приватна фірма орендувала цю ділянку під будівництво за договором 2007 року, але так нічого й не збудувала.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Встановлено, що на підставі рішення Харківської міськради у 2007 році міська рада та приватна фірма уклали договір оренди земельної ділянки, розташованої на вулиці Новоолександрівській, для будівництва багатоповерхового житлового будинку. Вартість ділянки оцінюється у понад 45 млн грн.

За минулі з того часу майже 15 років фірма встигла лише обнести виділену землю огорожею. Ані самого будівництва, ані навіть дозволів на його проведення немає.

Водночас договір оренди передбачав, що у випадку, якщо об’єкт не буде зданий в експлуатацію у встановлені терміни, і тим більше, якщо компанія не отримає дозволів на виконання будівельних робіт, цей договір оренди підлягає розірванню.

Поки ж договір не розірвано, місто не може передати ділянку іншому, сумлінному, забудовнику, який зможе виконати всі умови та поповнюватиме міський бюджет, вносячи орендну плату.

Тому Київська окружна прокуратура Харкова подала до Господарського суду Харківської області на користь держави в особі Харківської міської ради позов до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки.

Наразі суд відкрив провадження у справі.

Як повідомляв Харків Times, у листопаді 2018 року Дзержинський суд Харкова розпочав розгляд справи про розкрадання землі за «кооперативними схемами», фігурантами якої стали екс-мер Харкова та нещодавній кандидат на виборах мера Михайло Добкін, колишній головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, екс-заступник мера Харкова Тетяна Овіннікова, екс-заступник начальника управління земельних відносин Борис Баронін та керівники низки обслуговуючих кооперативів.

Рішення суд так і не виніс досі, багаторазово переносячи засідання з різних причин

“Кооперативна схема” використовувалася у Харкові з 2008 по 2016 роки. За цей час із санкції міськради у власність житлових кооперативів безкоштовно передано близько 1000 га землі. Виробництво стосовно Добкіна, приміром, стосується 36 земельних ділянок у Харкові загальною площею 78 га нормативною вартістю понад 220 млн грн.

«Невідомі особи» знову незаконно захопили ділянку у Харківському лісопарку. Найцікавіше, що у 2017 році суд вже повертав цю ділянку у власність міста.