Справу харківських ріелторів-вбивць передано до суду (фото, відео)

Фото: hk.npu.gov.ua

Харківські слідчі завершили розслідування кримінальної діяльності банди «чорних ріелторів». На рахунку зловмисників близько півсотні злочинів, внаслідок яких вони заволоділи нерухомістю на загальну суму понад 8 млн гривень. Також доведено їхню причетність до двох вбивств.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Детективи слідчого управління ГУНП у Харківській області під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області та оперативним супроводом Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України завершили досудове розслідування протиправної діяльності злочинної організації так званих «чорних ріелторів».

Робота з викриття та притягнення до відповідальності учасників угруповання тривала понад два роки. В ході слідства встановлено, що протягом 2019–2020 років зловмисники підшукували самотніх людей, які опинилися у складних життєвих обставинах та, користуючись їхнім уразливим станом, заволодівали їхнім житлом.

Декого зі своїх жертв негідники споювали, в інших викрадали документи на право власності, третіх викрадали та тримали під замком, поки ті не погоджувалися підписати папери про відчуження їхнього майна. Надалі квартири та будинки потерпілих продавали, а виручені кошти розподіляли між учасниками злочинної організації.

Деяких потерпілих, побоюючись викриття, зловмисники після укладання угод просто вбивали.

Як розповіла старша слідча СУ ГУНП у Харківській області Євгенія Кадинцева, одного з потерпілих зловмисники обманом вивезли з квартири до будинку у селі, де йому в їжу та напої підмішували речовини, які поступово спровокували зупинку серця.

Квартиру іншої потерпілої харків’янки вони продали за підробленими документами, господарку після успішного завершення незаконної угоди задушили, а її тіло закопали на присадибній ділянці будинку, де тримали нещасну в заручниках.

Така ж доля чекала ще на двох жертв, майно яких зловмисники вже встигли переоформити, проте їх вдалося врятувати внаслідок спецоперації, проведеної поліцією у квітні 2021 року.

За результатами досудового розслідування до кримінальної відповідальності притягнуто 10 членів злочинної організації. У десятках томів провадження поліцейськими зібрано незаперечні докази їхньої провини, зокрема, протоколи 40 обшуків, висновки 41 судової експертизи, матеріали сотень інших слідчих (розшукових) заходів.

Всі вони свідчать про те, що негідників зовсім не хвилювали ані заподіяні ними потерпілим страждання, ані факт позбавлення людей життя. В ході зафіксованих розмов зловмисники цинічно обговорюють факти скоєних ними вбивств та планують і надалі продовжувати свій злочинний «бізнес».

10 січня Харківська обласна прокуратура затвердила та передала до суду обвинувальний акт на фігурантів справи, яку було заведено за кількома статтями КК: ч. 1,2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній); ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 190 (шахрайство); ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство); ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів); ч. 3 ст.15, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 190 (замах на шахрайство); ч. 4 ст. 28, ч. 2,3 ст.146 (незаконне позбавлення волі чи викрадення людини).

При скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів обвинуваченим загрожує максимальне покарання у вигляді довічного ув’язнення.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові затримали банду «чорних ріелторів», які незаконно привласнювали квартири харків’ян, а потім вбивали власників нерухомості. Однією зі своїх жертв вони спочатку робили ін’єкції невідомої речовини, а потім задушили дротом.