Харківський Коксохім заплатив близько 3,5 млн грн штрафу

Фото: ecoaction.org.ua

За забруднення повітря коксохімічне підприємство сплатило до бюджету понад 3,4 млн грн. Рішення суду виконано у повному обсязі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

ТОВ «Коксовий завод «Новомет» фактично сплатило понад 3,4 млн грн як компенсацію збитків, завданих державі внаслідок наднормативного викиду в атмосферу забруднюючих речовин.

Проведені в процесі розслідування вимірювання та відібрані проби засвідчили наявність наднормативних викидів оксиду вуглецю, оксиду азоту та діоксиду сірки з двох димових труб.

Підприємство експлуатувало ці димарі без спеціального дозволу, порушуючи законодавство.

У ході судового розгляду в суді першої, апеляційної та касаційної інстанцій прокурори довели порушення, визначені актом позапланової перевірки Державної екологічної інспекції у Харківській області, розпорядженням, ухвалами про накладення адміністративних стягнень.

Правильність розрахунку збитків також підтверджено висновком експертизи Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса».

Наразі рішення суду виконано у повному обсязі.

Як повідомляв Харків Times, у грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. При цьому Харківська обласна прокуратура, підтримавши позов тієї ж Держекоінспекції, вимагала закриття заводу до приведення до ладу очисних систем підприємства.

24 лютого Харківська міська рада звернулася до президента та прем’єр-міністра України з проханням взяти під особистий контроль ситуацію із забрудненням атмосферного повітря при здійсненні діяльності ТОВ «Коксовий завод «Новомет» і дати доручення відповідним установам вжити необхідних заходів.

2 березня міська комісія з надзвичайних ситуацій звернулася до відповідної державної комісії з вимогою заборонити роботу підприємства.

15 березня харків’яни провели черговий пікет під гаслом «Харків’яни мають право на чисте повітря» під стінами Другого апеляційного суду Харкова, де слухалася справа по апеляції «Новомету».

А представники ТОВ «Коксовий завод «Новомет», що оскаржують рішення про тимчасове зупинення підприємства, того дня просто не з’явилися на розгляд своєї скарги.

І нарешті, 24 березня коксовим заводом зайнялася Служба безпеки України – силовики повідомили про підозру директору заводу «Новомет», що постійно забруднює повітря і, не дивлячись на рішення різних інстанцій, продовжує працювати без відповідних документів. Санкція статті передбачає великий штраф або ув’язнення до трьох років.

31 березня стало відомо, що Держекоінспекція дозволила коксовому заводу ще сім років отруювати атмосферу Харкова.

7 квітня противники коксового заводу в Харкові пікетували суд, який повинен був розглянути апеляцію заводу.

У вересні 2021 року Новобаварська окружна прокуратура Харкова затвердила і направила до суду обвинувальний акт стосовно директора підприємства.

Наприкінці грудня 2021 року Коксовий завод «Новомет» дійшов до Верховного Суду України, заперечуючи штраф у 3,4 млн грн, та програв касацію.