Смертельна ДТП на Гагаріна: сім’я та адвокат загиблого не впевнені в експертизі

Представник потерпілої сторони Ігор Черняк прокоментував оприлюднені минулого тижня висновки судмедекспертизи та пояснив, чому не має наміру їх опротестовувати.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Ігоря Черняка у Facebook.

Наводимо це повідомлення повністю:

«Минулого тижня багатьох схвилювала новина про те, що в крові Ігоря Носова, який загинув у ДТП на пр. Гагаріна за участю Infinity під управлінням Миколи Харківського, було виявлено алкоголь.

Ця інформація була подана стороною захисту Харківського у вельми специфічному контексті. Починаючи від того, що саме алкогольне сп’яніння нібито було однією з причин смерті загиблого і закінчуючи тим, що у зв’язку з цими обставинами сім’я загиблого не має отримати буль-якої компенсації, адже Миколі всього 16 років, і в нього все життя попереду.

Так от, щоб відокремити очевидні маніпуляції від фактичних обставин, давайте все розкладемо по поличках і розберемося.

Пункт 1. Єдиною причиною смерті Ігоря Носова вказано «несумісну з життям сукупну травму тіла». Крапка. Причина смерті одна. За таких травм смертельний результат неминучий. Травми заподіяно внаслідок ДТП.

Пункт 2. Експертиза показала наявність у крові Ігоря Носова 3,65 проміле алкоголю. І це не просто багато, а дуже багато. І ось тут багато стає незрозумілим. Справа в тому, що будь-яких інших доказів сп’яніння водія Chevrolet, крім результатів експертизи, просто не існує. Стан можливого алкогольного сп’яніння не згадується у матеріалах ніде. Зокрема медиками, які констатували смерть на місці ДТП. Ані характерного запаху алкоголю, нічого. В місці проживання загиблого, звідки він виїхав того злощасного вечора — теж абсолютно нічого. Жодного сліду вживання, ні пляшок, ні чарок, взагалі абсолютно стерильно. Тільки зібрані судочки з їжею на роботу наступного дня. Стан можливого сп’яніння не підтверджують і родичі загиблого, з якими він спілкувався за кілька годин до аварії. І ось, значить, яка картина: людина була вдома, спілкувалася з родичами по телефону, вдома жодних слідів розпиття не виявлено, при оформленні ДТП на місці ні у медиків, ні у МНСників, ні у поліції не виникає ані найменшої підозри на алкоголь. А потім… ба-бах та посмертна експертиза показує аж 3,65 проміле. Чи не дуже «підозріло»?

Пункт 3. Найважливіший і найголовніший. «Механіка ДТП», встановлена ​​комплексною автотехнічною експертизою. З моменту перетину автомобілем Infinity стоп-лінії перехрестя до моменту зіткнення з автомобілем Chevrolet пройшло 0,7 секунди. Ще раз: 0,7 секунди. Саме стільки часу було в Ігоря Носова, щоби встигнути відреагувати. А якщо точно, то часу взагалі не було. Як не було найменших шансів. Бо мінімальний час для реакції водія у подібній ситуації складає 1,2 секунди. Але швидкість Infinity не залишала жодних шансів ані Ігореві Носову, ані будь-кому, хто опинився б на його місці. А це означає, що наявність у крові загиблого алкоголю з правової точки зору не впливає, власне, ні на що.

І як висновки.

— Чи можна зараз намагатися довести, що Ігор Носов був тверезим на момент ДТП? — Так, шляхом проведення ексгумації, відбору зразків м’язової тканини та вивчення цих зразків.

— Чи є в цьому сенс із погляду кримінального провадження щодо Миколи Харківського? — Найменшого сенсу немає, оскільки з урахуванням інших матеріалів справи та описаних вище обставин це не впливає ні на що.

— Чи вірять родичі Ігоря Носова, що він був у стані алкогольного сп’яніння? — Ні, не вірять. І всі непрямі докази підтверджують саме їхню позицію.

— Чи могли результати щодо наявності алкоголю бути сфальсифікованими? — Не хочу й не буду нікого звинувачувати, але теоретично все можливо.

— Як це все могло б допомогти Миколі Харківському? — Якби «механіка ДТП» була іншою, то дуже навіть могло б. Або якби родичі загиблого вимагали ексгумацію та повторну експертизу в рамках розслідування кримінального провадження. Тоді б слідство, мабуть, затягнулося на довгі місяці. А там і свідки могли б почати страждати втратою пам’яті, і ще якісь «чудеса» могли почати відбуватися, та й взагалі б захист Миколи Харківського заспівав би пісню про те, що хлопчик ось уже так довго перебуває під вартою і саме час його звідти відпустити. Не можна виключати, що спочатку на це був розрахунок.

Епілог. Спочатку нам говорили про те, що незрозуміло, хто взагалі був за кермом. Потім з’явилася версія, що машина просто не гальмувала. Наразі намагаються змістити акценти у бік сп’яніння загиблого. І за весь цей час не знайшлося навіть 5 хвилин, щоб по-людськи поспілкуватися з сім’єю Ігоря Носова, подивитися їм у вічі… і хоча б вибачитися…»

Як повідомляв Харків Times, увечері 26 жовтня 2021 року на перехресті проспекту Гагаріна та вулиці Одеської у Харкові сталася ДТП. Водій Infiniti виїхав на перехрестя на червоний, забороняючий сигнал світлофора та вдарив автомобіль Chevrolet, який їхав на «зелений». Внаслідок зіткнення водій Chevrolet загинув, ще троє людей отримали травми.

Водій, який скоїв ДТП, за даними поліції, був тверезий. Раніше він був притягнутий до адміністративної відповідальності за порушення на дорогах.

Постраждалі в аварії пасажири Infiniti віком від 16 до 19 років. З різними травмами їх госпіталізували до Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної допомоги.

10 осіб, серед яких підприємці та юристи з Харкова, Одеси та Києва, об’єдналися, щоб не дозволити уникнути покарання 16-річному Миколі Харківському, підозрюваному у смертельній ДТП на проспекті Гагаріна.

У прокуратурі припускають, що до відповідальності можуть притягнути батьків 16-річного Миколи Харківського.

16-підозрюваний у смертельній ДТП визнав свою провину.

Згідно з результатами автотехнічної експертизи, швидкість автомобіля Infiniti під керуванням 16-річного Миколи Харківського в момент зіткнення з Chevrolet, водій якого загинув в аварії, склала 180 км на годину.

24 грудня слідство завершило досудове розслідування щодо 16-річного водія Infiniti.

31 грудня прокуратура передала до суду справу 16-річного водія, який спровокував смертельну аварію.

Суддя, яка засудила Миколу Харківського до умовного терміну, розгляне справу про ДТП за його участі.

У прокуратурі розповіли, що в крові загиблого водія Chevrolet виявлено 3,65 проміле алкоголю, але провини в даній конкретній ДТП на ньому немає.