У справі про катування в Чугуївському районі два нових фігуранти

У справі про тортури та безпідставне звинувачення у вбивстві з’явилися два нових підозрюваних: оперуповноважений Чугуївського райуправління нацполіції та судмедексперт. Першому загрожує до 10 років ув’язнення, другому — вдвічі менше.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Оперуповноваженого підозрюють у співучасті в катуванні (ч. 2 ст. 127 КК), судмедексперта — в тому, що видав брехливий “експертний висновок”, який дозволив звинуватити у вбивстві невинного (ч. 2 ст. 384 КК).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у листопаді 2019 року в одному з сел Чугуївського району області було вбито чоловіка. На місце злочину прибули правоохоронці.

Поспілкувавшись зі свідками, вони дізналися, що загиблий товаришував з місцевим жителем. Його поліцейські й вирішили призначити вбивцею. А щоб розкрити злочин скоріше, вдалися до заборонених прийомів.

Ввечері того ж дня правоохоронці приїхали до підозрюваного чоловіка додому, коли той уже спав. Били його дерев’яним ціпком по спині, душили подушкою, затискали геніталії. Потім вдягли наручники та відвезли до райвідділу, де продовжили знущання.

Крім того, встановлено, що у справі забруднився й судмедексперт, який не помітив на тілі потерпілого слідів тортур.

Сьогодні, 6 січня 2022 року оперуповноваженому та судово-медичному експерту повідомили про підозру.

Санкція ч. 2 ст. 127 КК, яка інкримінується оперуповноваженому, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Судмедексперту загрожує покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Як повідомляв Харків Times, заступнику начальника одного з відділів поліції в Чугуївському районі повідомили про підозру в застосуванні тортур до підозрюваного. Звірства, про які йде мова в справі, були помічені ще два роки тому.

Вибиваючи з чоловіка визнання провини, поліцейські більше години били його по голові, а також стискали його гениталії.

Чоловік, який під тортурами зізнався у вбивстві, після цього утримувався за ґратами.