У Харкові піде під суд голова медкомісії за вимагання хабара у інваліда

Фото: khar.gp.gov.ua

Київський районний суд м. Харкова розгляне обвинувальний акт щодо 60-річного голови однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій. Її звинувачують у вимаганні 7 тисяч гривень хабаря у інваліда.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, чиновниця вимагала гроші у жінки-інваліда з дитинства ІІІ групи, якій потрібна була довідка про час настання інвалідності. Без цього документа вона не змогла б переоформити належну їй за законом пенсію.

У липні минулого року жінка звернулася до чиновниці із проханням надати потрібний їй документ. Але голова МСЕК відповіла, що видасть довідку у стислий термін, якщо отримає від відвідувачки 7 тисяч гривень. Вона виставила інваліда за двері, запропонувавши прийти іншим разом і принести всю суму, коли відвідувачка сказала, що має при собі лише 2 тисячі гривень.

При цьому здирниця чудово розуміла, що невидача висновку про час настання інвалідності або затримка у видачі документа негативно позначиться на матеріальному становищі інваліда.

У результаті голова комісії особисто склала висновок про час настання інвалідності, згідно з яким жінка могла бути інвалідом до досягнення 18-річного віку, підписала його та завірила печаткою. У серпні 2021 року під час передачі грошей її затримали у порядку ст. 208 КПК.

Судитимуть главу МСЕК за фактом отримання посадовою особою неправомірної вигоди, поєднаної з вимаганням (ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, 7 липня харківські правоохоронці затримали голову однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій, який вимагав $1000 за надання відповідної групи інвалідності та отримав частину цієї суми.

Голові медкомісії, затриманому за вимагання $1000 за присвоєння групи інвалідності хворому, загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а також із конфіскацією майна.