Провина за обвал на Гагаріна, 20 лежить на ПрАТ «Оргтехніка» — мерія

Фото: Харківська обласна прокуратура

Обвал стіни та перекриттів в одному з корпусів заводу «Оргтехніка» стався з вини власника будівлі – Приватного акціонерного товариства «Оргтехніка». Через ризик повторних аварій міська влада має намір заборонити всі роботи за цією адресою.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради з посиланням на директора Департаменту з питань інформації та зв’язків з громадськістю Юрія Сидоренка.

За його словами, керівник заводу подав до інспекції ДАБК Департаменту територіального контролю та земельних відносин повідомлення про проведення підготовчих робіт, але надалі грубо порушив будівельне законодавство.

«Підготовчі роботи — це розчищення майданчика, установка паркану, але не копання котловану. Тобто всі будівельні роботи були незаконні та ні з ким не узгоджені. Під час проведення цих робіт було пошкоджено фундамент будинку та стався обвал. Що там хотіли збудувати, невідомо. Це місце добре приховано від сторонніх очей, ніхто не бачив, що там відбувалося, а ті, хто працював в офісах, також не скаржилися. Але тепер міськрада видасть розпорядження про зупинення всіх робіт на цьому місці», — заявив Юрій Сидоренко.

Крім того, на адресу керівництва підприємства спрямовані вимоги провести обстеження сусідніх будівель та інженерних мереж.

«Наші спеціалісти кажуть, що є ризик повторних обвалів. Тому балансоутримувач будівель має все вивчити, в тому числі й питання доцільності перебування людей, якщо вони досі там є. Усі роботи з відновлення будівлі мають відбуватися за рахунок її власника», — додав Сидоренко.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові впала частина чотириповерхової нежитлової будівлі на проспекті Гагаріна, 20. Раніше ця будівля належала заводу, потім там здавали приміщення під офіси.

Досудове розслідування розпочато за двома статтями КК. Винуватцю загрожує до 5 років ув’язнення.