Головний дипломат ЄС прибув до Харкова та поїде на Донбас

Фото: из открытых источников

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель розпочав свій триденний візит до України з прильоту до Харкова, в аеропорту якого літак із головним дипломатом ЄС приземлився увечері 4 січня.

Про це Харків Times дізнався із повідомлення дипломата на його сторінці в Twiiter.

Жозеп Боррель повідомив, що у рамках візиту в Україну відвідає Київ та Станицю Луганську. Це його перший робочий візит у 2022 році.

Також політик уточнив, що прибув в Україну у зв’язку з наростаючою загрозою з боку РФ.

“Я тут, щоб продемонструвати підтримку ЄС суверенітету та територіальній цілісності України, а також підтримати послідовні зусилля щодо реформування, які є ключем до стійкості”, – наголосив Боррель.

З Харкова на Донбас глава європейської дипломатії вилетів на гелікоптері у супроводі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, повідомив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

“Жозеп Боррель та Дмитро Кулеба залишають неповторний VIP-термінал сталінської архітектури в аеропорту Харкова (хоча я сумніваюся, що цей термін використовувався, коли він був побудований) на лінію зіткнення у Станиці Луганській”, – написав Маасікас у Twitter.

Фото: Матти Маасикас/Twitter.

Росія вже кілька місяців активно нарощує війська на кордоні з Україною. За даними групи незалежних дослідників Conflict Intelligence Team (CIT), у прикордонних з Україною регіонах РФ збільшується кількість військових таборів та розширюється склад техніки.

У Кремлі заперечують плани повномасштабного вторгнення. Але водночас висунули ультиматум Заходу з вимогами «гарантій безпеки», згідно з якими НАТО має відмовитись від приєднання України та будь-якої військової діяльності в Україні, Східній Європі, Закавказзі та Центральній Азії. Переговори РФ та НАТО з цих питань мають відбутися у січні.