У Харківській області поліцейські склали 21 протокол про штраф на продавців ялинок

Фото: hk.npu.gov.ua

У Харківській області під час щорічних профілактичних рейдів щодо контролю за дотриманням правил торгівлі хвойними деревами поліцейські виявили 21 порушення. За цими фактами було складено адміністративні протоколи.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції області.

У рейдах разом із поліцейськими брали участь екологи та лісники. Найчастішим порушенням стала торгівля з рук у невстановлених місцях (ст. 160 КУпАП). За це правопорушення було складено 18 протоколів. Санкція статті передбачає штраф від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 119 грн) із конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Під час рейдів правоохоронці вилучили 54 ялинки на загальну суму понад 13 тисяч гривень.

Ще три протоколи було складено за ст. 159 КУпАП (порушення правил торгівлі на ринках). Таке правопорушення тягне за собою попередження або штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн).

Також контролери перевіряли товарно-транспортні накладні, наявність на кожному дереві бирки. Якщо ялинки привезені з інших регіонів, обов’язково має бути карантинний сертифікат про проходження радіологічного контролю.

За відсутності у продавця ялинок документів, що підтверджують законність їхнього придбання, щодо нього екологами складається протокол за ст. 88-1 КУпАП (порушення порядку придбання або збуту об’єктів тваринного чи рослинного світу). Дії правопорушників також можуть бути кваліфіковані за ст. 246 Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Як повідомляв Харків Times, 27 грудня у Жихарі спіймали ялинкового браконьєра.