Харківський Стоунхендж знесуть

Фото: facebook.com/igor.cherniak

Мер Харкова Ігор Терехов пообіцяв замінити конструкцію, що розбурхала соцмережі, чимось красивим і приємним для погляду більшості городян. Але ще наприкінці минулого тижня адміністрація Індустріального району хвалилася спорудою як місцем «відпочинку та енергетичного підживлення».

Про це Харків Times дізнався з повідомлень прес-служби міської ради та соцмереж.

Об’єкт «Скіфська спадщина» на вулиці Бібліка в Харкові приберуть, заявив Ігор Терехов, і додав, що людина, яка підписала документи про його встановлення, звільнена з посади.

«Гроші, виділені на проект, не освоєно. Я заборонив повністю сплачувати рахунки. Я та моя команда проекту не бачили. Такий Стоунхендж нам не потрібен», — сказав міський голова.

Він додав, що місце облаштують, коли зрозуміють, що там можна зробити, щоб це дійсно виглядало красиво і подобалося людям.

Перші повідомлення з фотографіями комбінації газобетонних блоків практично одночасно з’явилися в популярних міських пабликах і на сторінці адміністрації Індустріального району в Facebook.

Адміністрація повідомляла, що мешканці району отримали яскравий подарунок у вигляді арт-об’єкта, виставкового центру, місця відпочинку та енергетичного підживлення в одному флаконі, згадувала скіфів, сарматів, трипільців, а також Гіперборею та Атлантиду та обіцяла «відповіді на всі актуальні питання». І питання справді виникли.

Одним із перших, хто поцікавився вартістю та джерелом фінансування об’єкту був адвокат та депутат міськради Ігор Черняк. З’ясувавши, що інсталяція зовсім не волонтерський проект, а плід фантазій та праці переможця конкурсу так званого бюджету участі, він написав на своїй сторінці:

«Цей «Харківський Стоунхендж» коштував… 1,5 мільйона гривень.

Півтора мільйона за цей ось… арт-об’єкт, пробач Господи.

Це ще епічніше, ніж лавки у метро.

Інсталяція «Гроші в нікуди».

Харків. Епоха пізнього бюджетного розпилу».

Цю думку швидко підхопили паблики, вона розбурхала громадськість, і бадьорий рапорт зі сторінки адміністрації району зник, а речник мерії Юрій Сидоренко на своїй сторінці повідомив, що виконавці проекту «Скіфська спадщина» не отримають коштів з бюджету.

Автор проекту Євген Кулик розповів Суспільному, що реакція людей на його дітище його не образила.

«Робота ще не завершена, вона має набути того вигляду, який був у проекті. Все це — ручна робота, вартість вираховується згідно з будівельними нормами та правилами. Проєкт я подавав двічі, вперше — у 2019 році, вдруге — у 2020. Він був у лідерах голосування», — сказав Кулик.

За його словами, проект реалізувала фірма-підрядник, назву якої він не пам’ятає.

Довідка. Громадський бюджет (бюджет участі) — це частина міського бюджету, яку харків’яни самостійно обирають на що витрачати. Переможців визначають шляхом голосування. Громадський бюджет на 2021 рік склав 50 млн грн. У конкурсі взяли участь 52 проекти. Список переможців депутати міськради затвердили на позачерговій сесії 30 грудня 2020 року.

Проект «Скіфська спадщина» отримав 751 голос. Загальна вартість проекту — 1 482 680 гривень. Його автор, Євген Кулик, також переміг з ще одним проектом — «Створення та демонстрація голографічних 3D-фільмів про Харків».

Як повідомляв Харків Times, у Молодіжному парку Харкова 25 грудня було відкрито відновлений пам’ятник воїнам Української повстанської армії.