У Харкові відкрили відновлений пам’ятник воїнам УПА

Фото: Харків Times

У Молодіжному парку Харкова 25 грудня відкрили відновлений пам’ятник воїнам Української повстанської армії.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

У церемонії відкриття взяли участь кілька десятків активістів національно-патріотичних партій та організацій. Учасники церемонії виконали гімн України, після чого священники відслужили панахиду за загиблими воїнами УПА. Після відкриття пам’ятного знаку до нього поклали квіти та встановили запалені свічки.

У вересні 2021 року профільні спеціалісти провели обстеження уцілілої частини пам’ятника. Вони виявили, що старий фундамент внаслідок дії вибуху не може бути використаний для відновленого пам’ятного знаку. Було спроектовано і залито новий капітальний фундамент. Також було зроблено земляний насип та встановлено семитонну брилу червоного граніту з Лезниківського кар’єру (Житомирська область). Відновлення пам’ятника відбувалося за рахунок пожертв небайдужих громадян та громадських об’єднань. Планується, що з настанням тепла на камень буде нанесений малюнок, який зробить його максимально наближеним до первісного проекту, зробленого художником Валером Бондарем.

Пам’ятний знак було встановлено у Молодіжному парку в 1992 році. З того часу щодо нього десятки разів здійснювали акції вандалізму, але проукраїнські активісти кожного разу відновлювали його. У ніч з 25 на 26 квітня 2013 року пам’ятний знак знесли за допомогою важкої техніки. Згодом на його місці встановили металевий хрест, він був знищений у ніч проти 6 лютого 2014 року. Навесні 2014 року на фундаменті, що залишився, було встановлено тимчасовий пам’ятний знак у вигляді таблиці. У ніч проти 9 грудня 2014 року він був пошкоджений вибухом, проте відновлений вже за кілька днів.

Як повідомляв Харків Times, 27 лютого Київський районний суд визнав 44-річну мешканку Харкова винною у підготовці підриву пам’ятника воїнам Української Повстанської армії та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з випробувальним терміном на 3 роки.

28 липня поліція відкрила кримінальне провадження за фактом осквернення пам’ятника воїнам УПА у Молодіжному парку, залитого червоною фарбою.