Зловмисники з тюрми привласнили більше 100 тис. гривень клієнтів поштової служби

У Харківській області судитимуть членів організованої злочинної групи за привласнення більше 100 тис. гривень клієнтів поштової служби. Зловмисники у шахрайський спосіб отримували гроші за відправлення замість представників інтернет-магазинів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Протиправну діяльність групи осіб викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам Харківщини спільно зі слідчим управлінням обласної поліції у березні 2021.

“30-річний організатор злочинного угруповання та двоє співучасників, відбуваючи покарання у місцях позбавлення волі, координували діяльність ще двох членів групи, котрі перебували на свободі. Зловмисники оформлювали фіктивні замовлення в інтернет-магазинах з відправкою накладеним платежем. Далі телефонували продавцям, представляючись співробітниками поштової компанії, та випитували коди доступу до особистих кабінетів. Після чого в особистих кабінетах на сайті поштової служби підміняли реквізити для оплати експрес-накладних. В результаті гроші покупців надходили на підконтрольні зловмисникам рахунки”, – йдеться у повідомленні.

Нині четверо фігурантів перебувають під вартою, ще один – під домашнім арештом. Їм було оголошено про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу. Правоохоронці завершили досудове розслідування, обвинувальний акт скеровано до суду. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

У проведені слідчих дій також брали участь працівники регіонального управляння СБУ та працівники управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України.