«Невідомі особи» знову незаконно захопили ділянку у Харківському лісопарку

Невідомі особи шахрайським шляхом заволоділи ділянкою площею 2 га у Харківському лісопарку. Вартість ділянки – 16 млн. гривень. Найцікавіше, що у 2017 році суд уже повертав цю ділянку у власність міста. Тепер відкрито нове кримінальне провадження, але невідомо, проти кого.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Кримінальне провадження за фактами шахрайства в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК) обласна прокуратура розпочала, виявивши, що ділянка на території Лісопарку знову дивним чином перебуває в руках приватних осіб.

Ця ділянка у 2017 році була повернута судом у власність територіальної громади Харкова, як незаконно виділена у 2013 році Харківською міською радою якомусь кооперативу за горезвісною «кооперативною схемою».

«У подальшому вказане рішення суду органами прокуратури було фактично виконано шляхом внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про скасування рішення Харківської міської ради та повернення земельної ділянки у комунальну власність міста», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Проте, вже у 2019 році «невстановлені наразі особи» примудрилися на підставі «неналежних документів» виключити з Держреєстру ці відомості та на папері повернути ділянку у власність кооперативу. Жодні рішення суду з цього приводу не переглядалися та не скасовувалися. Пізніше багатостраждальна ділянка була поділена на шість частин і «відчужена на користь юридичних та фізичних осіб», у власності яких і перебуває на даний момент.

«Таким чином, невстановлені особи шахрайським шляхом заволоділи зазначеною земельною ділянкою, чим спричинили збитки громаді міста на суму понад 16 млн грн», – стверджують у прокуратурі.

Залишається сподіватися, що хоча б теперішніх «власників» розділеної ділянки все-таки вдасться встановити й остаточно повернути місту вкрадену і вже повернуту землю.

Як повідомляв Харків Times, у листопаді 2018 року Дзержинський суд Харкова розпочав розгляд справи про розкрадання землі за «кооперативними схемами», фігурантами якої стали екс-мер Харкова та нещодавній кандидат на виборах мера Михайло Добкін, колишній головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, екс-заступник мера Харкова Тетяна Овіннікова, екс-заступник начальника управління земельних відносин Борис Баронін та керівники низки обслуговуючих кооперативів.

Рішення суд так і не виніс досі, багаторазово переносячи засідання з різних причин

“Кооперативна схема” використовувалася у Харкові з 2008 по 2016 роки. За цей час із санкції міськради у власність житлових кооперативів безкоштовно передано близько 1000 га землі. Виробництво стосовно Добкіна, приміром, стосується 36 земельних ділянок у Харкові загальною площею 78 га нормативною вартістю понад 220 млн грн.