У Харкові на восьми магістралях обладнають понад тисячу відеокамер

У Харкові спільно з Європейським інвестиційним банком реалізують проект вартістю 24,9 млн євро, за допомогою якого влада має намір посилити контроль за дотриманням правил дорожнього руху на дорогах міста.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міськради.

У цю вартість буде включено сучасне програмне забезпечення, що допомагає моделювати та прогнозувати трафік на вулично-дорожній мережі, моделювати рух транспорту на окремо взятому перехресті та магістралі загалом та значно підвищити продуктивність Центру моніторингу та управління дорожнім рухом за рахунок модернізації обладнання. Розпочати роботи планується з наступного року. Термін реалізації – близько чотирьох років.

Також у рамках проекту модернізують вісім основних магістралей Харкова. Серед них – пр. Гагаріна, пр. Московський, вул. Полтавський Шлях, вул. Клочківська, вул. Шевченка, пр. Льва Ландау, пр. Науки та центральна частина міста. Уздовж них встановлять 1087 різних камер: фіксації порушення швидкісного режиму, фіксації порушення проїзду на заборонний сигнал світлофора та перетину суцільної лінії розмітки, які підключать до диспетчерського центру. Крім того, на магістралях реконструюють 130 існуючих та збудують 29 нових світлофорних об’єктів, а також створять велодоріжки.

Окрім реалізації цього проекту, у місті продовжать виділяти кошти територіальної громади на встановлення нових світлофорів. Також планується освітлювати не лише пішохідні переходи, а й 10-метрову зону підходів до них.

Довідка. Харків – єдине місто в Україні, яке виходить на тендерні торги із закупівлі проєктних робіт на найбільш небезпечних (за статистикою ДТП) магістралях. На сьогодні до Центру моніторингу та управління дорожнім рухом підключено 117 світлофорних об’єктів. З 2017 року на світлофорах почали встановлювати камери відеоспостереження. Отримані дані дозволяють керувати світлофорними об’єктами у разі аварійних ситуацій та визначати винних у ДТП.

У 2020 році харківський центр перший та єдиний в Україні отримав сертифікат відповідності «Автоматизована система управління дорожнім рухом з можливістю автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху «АСКДР_ХАРКІВ».

Як повідомляв Харків Times, з 22 жовтня на дорогах Харківської області почали працювати дев’ять комплексів автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху «Каскад».

За даними МВС, станом на 26 листопада дотримання правил дорожнього руху контролюють 11 комплексів «Каскад».