Харківський “Слуга народу” потрапив під слідство – збрехав у декларації

Фото: dsnews.ua

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова відкрила кримінальні провадження стосовно трьох народних депутатів України, серед яких Олександр Куницький, обраний від партії «Слуга народу» у 169 окрузі (Київський район Харкова).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення “Слова та діла”.

Фігурантами кримінальних проваджень також стали однопартієць Куницького Микола Кириченко та член фракції «Європейська солідарність» Михайло Забродський. Справи відкриті за фактами недостовірного декларування (ч.1 ст. 366-2 КК), йдеться у відповіді Національного агентства щодо запобігання корупції на запит журналіста «Слово і діла».

«За результатами розгляду повідомляємо, що наявною у Національного агентства інформацією, яка надійшла від Офісу генерального прокурора, за результатами розгляду обґрунтованих висновків та матеріалів повних перевірок декларацій, поданих народними депутатами Олександром Куницьким, Миколою Кириченком та Михайлом Забродським, внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення за частиною 1 статті 366-2 Кримінального кодексу України (недостовірне декларування)», – йдеться у листі.

Найбільш серйозні порушення НАЗК виявило у декларації харківського нардепа. Перевірка показала, що Олександр Куницький не вказав інформацію про фінансове зобов’язання у розмірі понад 303 тис. шекелів (2,3 млн. гривень).

У декларації “Слуги народу” Кириченка НАЗК виявило порушення на 1,3 млн грн. Нардеп від ЄС Забродський не вказав у декларації житловий будинок, який він орендував. Його вартість оцінюється у 1,54 млн. грн.

Санкція статті, за якою внесено дані до ЄРДР щодо трьох нардепів, передбачає кілька видів покарань. Це може бути штраф від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. грн до 68 тис. грн) або громадські роботи терміном від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Згідно з декларацією, опублікованою на сайті НАЗК, протягом 2020 року Олександра Куницький виплатив кредит за квартиру в Ізраїлі (придбав в 2017 році за 4,9 млн грн). Роком раніше він вказав кредит отриманий в 2016 році в розмірі 301 тис. шекелів.

Куницькому також належить квартира 50,46 кв.м в Запоріжжі. Крім цього він орендує квартиру площею 75,4 кв.м в Києві і має право користування квартирою площею 54 кв.м в Запоріжжі. Куницький також задекларував пайову участь в будівництві квартири площею 70,97 кв.м та паркомісця в Одесі.

Нардеп задекларував за 2020 рік такі доходи: допомога при народженні дитини – 6,9 тис. грн, зарплата в ВР – 494,3 тис. грн. Його дружина отримала: дохід від заняття підприємницькою діяльністю – 245,8 тис. грн, додаткове благо – 13,2 тис. грн, подарунок в грошовій формі – 1578 грн, зарплата за основним місцем роботи в ПАТ “Джей Ті Інтернешнл Компані Україна” – 2,8 тис. грн.

Серед заощаджень Куницький вказав готівкою 165 тис. оларів, а також 116,2 тис. грн в банку (було в минулому році 480 грн). Дружина нардепа вказала готівкою 1,27 млн ​​грн і 3,75 тис. грн в банках.

Серед фінансових зобов’язань нардепа – борг в розмірі 150 тис. грн громадянину України Андрію Галенко, який він повинен сплатити за рішенням суду від 13 вересня 2019.

Нардеп орендує автомобіль Nissan Leaf, його дружина орендує автомобіль BMW i3. Серед нематеріальних активів Куницький задекларував Ю-туб канал “ЗПСанек” і колекцію творів, відеограм з дорожньої, автомобільної та антикорупційної тематики.

Як повідомляв Харків Times, проблеми та скандали супроводжували Олександра Куницького весь час його депутатства, починаючи з виборчої кампанії.

30 червня на засіданні Центральної виборчої комісії заявили про те, що отримали документи, що підтверджують перетин державного кордону України Олександром Куницьким за іноземним паспортом.

У мережі навіть з’явилися фотографії Куницького у військовій формі ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю). Їх опублікували відразу два нардепа – Андрій Денисенко та Ігор Мосійчук. Крім цього, в YouTube в 2014 році було розміщено відео, в якому користувач Мережі спілкується з Олександром Куницьким. Блогер і говорить про те, що знаходиться в Ізраїлі та готується прийняти присягу в ЦАХАЛ.

Куницький 6 липня підтвердив на зустрічі з виборцями у Харкові, що з 12 років є громадянином Ізраїлю.

Центральна виборча комісія 11 липня скасувала реєстрацію кандидатом у народні депутати від партії “Слуга народу” Олександра Куницького. Але Куницький відновився через суд, вказавши, що весь час знаходився в країні за ізраїльським паспортом.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Куницький не може стати народним депутатом України, якщо він до цих пір є громадянином двох країн.

Вже будучи обраний, нардеп з Харкова Куницький роз’їжджав по Києву на незадекларованому кабріолеті.

А згідно з декларацією Zpsanek володіє нерухомістю в Ізраїлі й отримує дохід з-за кордону.

У червні 2021 року на Журавлівці сталася сварка із стріляниною між двома водіями. Видання Police Control Ukraine стверджує, що стрілянину влаштував помічник народного депутата Олександра Куницького — Дмитро Никонов.

22 листопада нардеп Куницький на Porsche Panamera порушив правил дорожнього руху біля перехрестя на Сумській, де у жовтні 2017 року Олена Зайцева на смерть збила п’ять осіб. За це правопорушення блогер та борець зі злочинністю має сплатити 340 грн штрафу.