Ситуація з COVID-19 у Харкові покращилася – Горбунова-Рубан

Фото: unicef.org

У Харкові в середині грудня під нагляд лікарів перебуває 6200 пацієнтів із COVID-19. Це у чотири з половиною рази менше, ніж на піку захворюваності.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міськради з посиланням на заступника міського голови Світлану Горбунову-Рубан.

За її словами, зниження рівня захворюваності на коронавірус спостерігається вже протягом шести тижнів.

«За тиждень додалася 161 людина з підтвердженим діагнозом, при цьому 722 особи одужали. Співвідношення говорить саме за себе. На амбулаторному рівні у лікарів спостерігається 6,2 тис. осіб, а на піку було майже 25 тис. Як бачимо, показники різко знизилися. Але ми продовжуємо зберігати 1540 ліжко-місць для хворих на ковід, зараз вони зайняті на 42%. Водночас ми вже починаємо відпрацьовувати все те, що необхідно зробити для весняної хвилі, яку прогнозують фахівці з огляду на появу штаму «Омікрон». Він у 4-5 разів заразніший, ніж «Дельта» та «Дельта плюс», хоча смертність від нього невисока», – розповіла Світлана Горбунова-Рубан.

За словами віцемера, темпи вакцинації у Харкові трохи впали, але це пояснюється тим, що у місті вже багато хто провакцинувався.

«Ті, хто хотів, уже зробили щеплення. І якщо ми додамо до 790 тисяч вакцинованих 162 тисячі перехворілих, то колективний імунітет у нас уже перевищує 70%. Але ми все одно вирішили не скорочувати кількість пунктів вакцинації у ТРЦ, на ринках. Поки люди йтимуть, надаватимемо цю послугу. Так, ситуація стабілізувалася. Але нагадую, що ми все одно перебуваємо в карантині, тому виконання протиепідемічних заходів, носіння масок, як і раніше, є обов’язковим», – наголосила Світлана Горбунова-Рубан.

Як повідомляв Харків Times, за даними МОЗ, у Харківській області станом на 8:00 16 грудня виявили 240 339 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 314 – минулої доби.

З початку пандемії станом на ранок 16 грудня в Харківській області померло 6 106 пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19, 25 з них – за останню добу.