Тисячу за вакцинацію можна буде витратити на ліки – Зеленський

З 1 січня 2022 року тисячу гривень, яку держава перерахує кожному українцю, який завершив повний курс вакцинації від COVID-19, можна буде витратити не лише на розваги, а й на вирішення соціальних проблем.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Офісу Президента України.

Можливість розширення програми виплат тисячі гривень за щеплення проти коронавірусу було обговорено сьогодні, 13 грудня, на селекторній нараді під головуванням Президента Володимира Зеленського.

«З 19 грудня повністю вакцинованим українцям буде нарахована одна тисяча гривень. Вони зможуть витратити ці кошти на напрямки, які найбільше постраждали від пандемії, – записатися в спортзал, піти в кінотеатр, музей або на концерт, купити квиток на потяг або літак, придбати книги. Водночас, дослухавшись до побажань наших громадян поважного віку, для яких важливою є підтримка здоров’я, зокрема в умовах пандемії, було ухвалено рішення додати до переліку доступних товарів ще й ліки», – зазначив Володимир Зеленський.

Витратити гроші на ліки зможуть лише українці віком від 60 років, уточнив глава держави у своєму  Twitter.

15 листопада Президент Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що кожен, хто зробив два щеплення від коронавірусу, отримає від держави тисячу гривень. У програмі можуть взяти участь усі повнолітні громадяни України.

“Кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати одну тисячу гривень. Швидко та зручно, тобто через додаток “Дія”, – повідомив Володимир Зеленський.

Для тих, хто з якихось причин не має цієї програми, зокрема для людей похилого віку, вже найближчим часом з’явиться альтернативний механізм.

Гроші на руки не видаватимуться. Щоб отримати кошти, потрібно оформити віртуальну картку в одному з банків-партнерів, а потім заповнити заявку в додатку “Дія” в розділі “Послуги”. На даний момент у програмі беруть участь шість банків (Monobank, Альфа-банк, А-Банк, ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк), їх список планують розширити.

З 13 грудня стартує запис на виплату та щоб отримати гроші цього року, заявку необхідно подати до 29 грудня. Програма розпочне роботу з 19 грудня.

2 грудня Верховна Рада виділила з державного бюджету на 2021 рік 8 млрд. грн., які будуть направлені на виплати по 1 тис. грн. кожному вакцинованому від COVID-19 українцю.

Як повідомляв Харків Times, за даними МОЗ, у Харківській області станом на 8:00 13 грудня виявили 239 502 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 140 — минулої доби.

У Харківській області станом на 13 грудня одне щеплення від коронавірусу зробили понад мільйон людей, завершили вакцинацію 827 797 мешканців.